VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Sergiu Tofilat: Nimeni nu poate să ne închidă gazul! Pozițiile noastre de discuții cu Gazpromul sunt net superioare față de ce era în trecut

„Nimeni nu poate să închidă gazul pentru R. Moldova! Pozițiile noastre de discuții cu Gazpromul sunt net superioare față de ce era în trecut”. O spune expertul în domeniul energetic, membrul Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, gigantul rus insistă pe achitarea datoriilor Moldovagaz, fapt inadmisibil pentru reprezentanții Chișinăului.

Există instanțele de judecată, fiecare parte trebuie să vină cu probele. Cert este că noi deja din 2019, din 2021, așa mai nuanțat, nu mai depindem în măsura în care depindeam în trecut de Gazprom și nu mai putem fi șantajabili. Nimeni nu poate să ne închidă gazul, să începem cu asta. Deci, pozițiile noastre de discuții cu Gazprom-ul sunt net superioare față de ce era în trecut. Trebuie să dea socoteală celor de la Gazprom pentru toate porcăriile pe care le-a făcut până acum. Unii au memorie scurtă, eu cu memoria stau foarte bine și cu documentele stau foarte bine și de aceea sunt sigur că există voință politică să le cerem socoteală Gazprom-ului pentru tot ce au făcut ei aici, în Moldova”, a declarat Tofilat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Expertul susține că multe dosare de la Moldovagaz au fost clasate sau puse „la murat” din cauza justiției din R. Moldova.

Procurorii nu prea au voturi în Parlament și pe dânșii nu-i aleg oamenii și ei nu reprezintă voința oamenilor. Când un procuror ne scrie nouă răspuns că: „Iată, nu-s probe, dosarele au fost clasate”, el crede că lucrul ăsta o să treacă așa neobservat? Nu! Este Parlamentul, o să fie invitați toți avtor i ispolniteli, vorba, gluma rusească, fiecare trebuie să vină și să răspundă pentru ceea ce a semnat și ce a făcut. Este Procurorul General, Codul de Procedură Penală permite reluarea urmăririi penale. Eu m-am judecat 3 ani în urmă pe dosarul cu Dodon, cu Energocom-ul. Procurorii au închis dosarul, i-am dat în judecată și am câștigat cauza, a fost reluată urmărirea penală, dosarul e în judecată. Deci, există posibilități să fie reluate toate aceste dosare. Procurorii și ofițerii de urmărire penală, care la indicație sau din alte considerente le-au clasat, vor avea două variante: ori să scrie autodenunț, să le spună cine le-a dat indicații să închidă dosarele. Eu mă adresez la dânșii, neapărat că foarte curând o să ne vedem și cu procurorii, și cu ofițerii care au închis dosarele Moldovagaz. Și, cum spuneam, vor avea două variante: să scrie autodenunț, sau să meargă să răspundă pentru complicitate”, a mai menționat Sergiu Tofilat.

Totodată, membrul Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a precizat că se va insista ca aceste dosare să fie duse până la bun sfârșit, iar vinovații să răspundă pentru faptele ilegale.

Menționăm că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat anterior că din pretinsa datorie de 756 de milioane de dolari, invocată de Gazprom, cea mai mare parte a sumei nu este confirmată de auditul internațional, iar Guvernul Republicii Moldova este gata să achite doar 8,6 milioane de dolari.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.