VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Serebrian, indignat de tactica Tiraspolului: Solicită ca ședințele grupurilor de lucru să se desfășoare și în partea dreaptă a Nistrului

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, se arată deranjat de faptul că ședințele de lucru cu reprezentanții politici ai Transnistriei se desfășoară doar la sediile din orașele Tiraspol și Bender ale Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Nemulțumirea a fost exprimată de Serebrian în cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, dl Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, dna Kelly Keiderling.

A fost transmis mesajul privind necesitatea schimbării tacticii Tiraspolului de a accepta ședințe de lucru doar la sediile din Tiraspol și Bender ale Misiunii OSCE în Republica Moldova, cu politizarea artificială a unei probleme inexistente, pretinsa existență a barierelor în calea liberei circulații pe malul drept motivate de incriminarea separatismului în legislația națională, și care în realitate e o imagine inversată în lumina restricțiilor și obstacolelor menținute abuziv de către Tiraspol în/dinspre localitățile din regiunea transnistreană”, anunță Biroul Politici de Reintegrare.

Totodată, în cadrul întrevederii oficialii au trecut în revistă situația curentă în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, cu mențiunea că în anul 2023 au avut loc 2 întrevederi ale reprezentanților politici și 5 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, precum și cu precizarea că în formatele de interacțiune existente Chișinăul promovează politici de reintegrare a țării și de rezolvare a problemelor stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

S-a readus în vizor situația alarmantă a respectării drepturilor omului din regiune care se deteriorează în mod continuu și unde nu sunt protejate nici chiar persoane cunoscute opiniei publice, cum a fost cazul omorului cu semne vizibile de tortură a cetățeanului Republicii Moldova Oleg Horjan, cu reiterarea solicitării către OSCE de a acorda suport organelor de drept naționale în vederea investigării plenare a circumstanțelor și probelor în conformitate cu cerințele legislației în vigoare. Cu privire la subiectele frecvent invocate de către Tiraspol (autorizarea importurilor de diferite bunuri, asigurarea cu polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, înmatricularea autovehiculelor din regiune etc.) s-a accentuat că prevederile cadrului normativ național se aplică în mod echitabil și nediscriminatoriu pe întreg teritoriul țării”, se mai arată în comunicatul remis.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.