VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Separatiștii de la Tiraspol fac apel către Kremlin să protejeze Transnistria de „presiunea crescândă a Chișinăului”

Așa-zișii deputați de toate nivelurile din stânga Nistrului care s-au adunat miercuri la Tiraspol, în cadrul unui Congres, au adoptat o rezoluție. Potrivit documentului, așa-zișii „aleși locali” fac apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea „de a proteja Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.

Cei 600 de „deputați de toate nivelurile” din stânga Nistrului cer Rusiei să „protejeze Transnistria” şi pe cei peste 220.000 de cetățeni ruşi din această regiune secesionistă.

De asemenea, rezoluția cere liderilor separatiști de la Tiraspol să expedieze scrisori către ONU, Parlamentul UE, OSCE, CSI prin care să stopeze „încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului” și să „intervină în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru”, relatează Zona de Securitate.

De asemenea, potrivit rezoluției, Tiraspolul face apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale locuitorilor din regiunea transnistreană.

Rezoluția: „Aleșii locali” din regiunea transnistreană au decis în cadrul congresului:

  1. Adoptarea unui apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune, precum și având în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană.
  2. Adoptarea unui apel adresat Secretarului General al ONU cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii.
  3. Adoptarea unui apel către participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”.
  4. Adoptarea unui apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu solicitarea de a influența administrația la Chișinău să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului.
  5. Adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru.
  6. Adoptarea unui apel către Parlamentul European cu solicitarea de a determina Chișinăul să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.
  7. Adoptarea unui apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a precizat că nu există temei ca situația din regiune să se deterioreze. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat astăzi că „la etapa actuală, nu există pericole de escaladare și de destabilizare în regiunea transnistreană”, iar congresul din regiune „este un alt eveniment propagandistic” dirijat de Kremlin.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.