VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Senatorul Viorel Badea: Ucraina nu se va putea integra în UE până când nu va reglementa statutul limbilor minorităților

Guvernul de la Kiev trebuie să aducă normalitatea lingvistică în regiunile din Ucraina unde locuiesc etnici români. Este declarația senatorului român Viorel Badea, care a precizat că ”nu va putea fi vorba de integrare europeană a Ucrainei, până când nu va fi reglementată situația privind statutul limbilor minorităților”.

„În momentul acesta nu există niciun fel de întâlnire bilaterală, nu există conferințe sau reuniuni internaționale unde statul român să nu pună problema necesității reglementării statutului limbii române în Ucraina. Ca stat candidat la Uniunea Europeană, Ucraina nu va putea sub nicio formă să facă acest pas până nu își va reglementa situația care ține de statutul limbilor minorităților. Efectiv, nu va putea fi vorba de integrare europeană a Ucrainei până nu se reglementează această chestiune. Eu cred că nu este nicio problemă din partea Kievului să facă acest pas. Înțeleg că există unele frustrări la nivel local și că există niște personaje care vântură alimentarea dihotomiei staliniste, absurde, între limba română și limba moldovenească. Guvernul de la Kiev va trebui să înlăture aceste abordări la nivel regional”, a declarat Viorel Badea în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Amintim, în lunile mai și iunie, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, ce reunește peste 20 de asociații culturale și instituții de presă, în special din regiunea Cernăuți și din sudul regiunii Odesa, a transmis câteva demersuri și chiar a semnat un memoriu prin care a cerut președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Radei Supreme a Ucrainei și executivului ucrainean să renunțe oficial la folosirea sintagmei „limba moldovenească” în Ucraina.

Comunitățile au făcut și un apel către parlamentele din România și Republica Moldova să intervină în această problematică și să facă demersurile de rigoare către autoritățile de la Kiev.

Consiliul a cerut redenumirea limbii în „română”, după modelul schimbărilor legislative recente din Republica Moldova. Reacția comunităților românești din lunile mai și iunie a venit după ce, anterior, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a anunțat că va tipări în continuare manuale de limba și literatura „moldovenească” în satele din regiunea Odesa, „pentru a nu-i discrimina pe vorbitorii acestei limbi”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.