VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Șeful spionajului ucrainean: Rusia trimite mai multe trupe în oraşul Herson şi s-ar putea să se pregătească să îl apere

Rusia trimite mai multe trupe în oraşul Herson, un oraş cheie din sudul ţării, şi s-ar putea să se pregătească să îl apere, a declarat şeful spionajului ucrainean, potrivit BBC.

Ucraina a sugerat anterior că unele unităţi ruseşti ar putea pleca. Rusia a cucerit Herson în primele zile ale războiului, dar recent a fost supusă la presiuni pe măsură ce trupele ucrainene avansează de-a lungul râului Dnipro.

Autorităţile ruse din oraş au ordonat evacuarea a mii de civili. Kyrylo Budanov, şeful serviciilor secrete ucrainene, a respins această acţiune ca fiind o „operaţiune de informare", declarând pentru site-ul Ukrayinska Pravda că Moscova „încearcă să creeze iluzia că totul este pierdut".

Armata rusă trimite mai multe trupe şi pregăteşte străzile pentru apărare, a spus el, adăugând că evacuarea cetăţenilor este un pretext pentru a salva aparenţele în cazul în care oraşul va cădea în mâinile Ucrainei.

Aceasta este o schimbare faţă de comentariile anterioare ale Kievului, care a declarat că forţele invadatoare părăsesc oraşul. „Ele nu se pregătesc să iasă acum", a spus el.

BBC precizează că nu a verificat mişcările precise ale trupelor ambelor părţi pe teren.

Ucraina avansează spre Herson de la începutul lunii octombrie. Ea a recucerit aproximativ 90 de sate din regiune, cu o populaţie totală de 12.000 de locuitori, potrivit armatei sale.

Luni, oficialii numiţi de ruşi în Herson au anunţat crearea unor unităţi de miliţie, afirmând că bărbaţii vor avea „posibilitatea” de a se alătura acestora. Dar Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt militar ucrainean din Odesa, a declarat că acesta este doar un mod de a recruta bărbaţi rezidenţi în armata rusă.

O înfrângere în Herson ar fi un eşec major pentru Rusia. Este capitala uneia dintre cele patru regiuni pe care preşedintele Putin a încercat să le anexeze în urma unor referendumuri autoproclamate, mai precizează BBC.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.