VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful SFS anunță care sunt cele trei raioane cu probleme privind trecerea la activitatea independentă

„În raioanele Bălți, Edineț și Orhei există probleme privind trecerea la activitatea de patentă”. O spune șeful Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.

În cadrul emisiuniiPuncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, directorul SFS a subliniat că în prezent au mai rămas 500 de persoane care nu au migrat la activitatea independentă.

Cam 500 de persoane au rămas, în 15 septembrie, când a fost și termenul-limită de a beneficia de compensări din buget privind procurarea aparatului de casă sau alt inventar necesar pentru activitatea independentă, însă mai este o categorie care nu au migrat, mai sunt sporadic în anumite raioane unde este mai problematic de migrat, fiindcă s-au implicat și anumiți lideri locali, care au promovat netrecerea la activitatea independentă și în anumite zone avem probleme, vorbim de Bălți, Edineț, Orhei. Sunt câteva raioane unde avem migrarea sub 70 la sută, dar avem și raioane unde avem practic 99 la sută”, a explicat șeful SFS.

Totodată, Petru Rotaru a menționat că Serviciul Fiscal de Stat pune accentul pe conformarea benevolă a cetățenilor.

Mizăm pe faptul că în al nouălea ceas au să se conformeze dar, până la urmă, în cazul în care nu se vor conforma există buchea legii care trebuie s-o respecte toți, inclusiv cei care nu au migrat la activitatea independentă. Iată aici o să lucrăm, ne-am propus cu colegii de săptămâna viitoare să mergem în piețele unde activează marea majoritate a celor care practică activitate independentă în rol informativ, supraveghere de eliberare a bonului de casă, adică nu cu sancționare, dar să urmărim ca ei să înceapă a se deprinde a elibera bonul de casă, astfel încât acesta să devină un proces normal, pentru că noi ne uităm nu numai din perspectiva achitării impozitelor, și acesta-i un moment foarte important și vreau să menționez că povara fiscală este cea mai mică, vorbim de 1% din rulaj. Asta ar fi, dacă pentru activitate independentă trebuie să aibă un rulaj nu mai mult de 1 milion 200 de mii, ar fi cam 1.200 de lei pe lună costul activității respective, nu există un alt sistem de impozitare în Europa, cu atât mai mult în Republica Moldova, mai lejer decât acesta”, a mai spus șeful Serviciului Fiscal de Stat.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.