„În raioanele Bălți, Edineț și Orhei există probleme privind trecerea la activitatea de patentă”. O spune șeful Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, directorul SFS a subliniat că în prezent au mai rămas 500 de persoane care nu au migrat la activitatea independentă.
„Cam 500 de persoane au rămas, în 15 septembrie, când a fost și termenul-limită de a beneficia de compensări din buget privind procurarea aparatului de casă sau alt inventar necesar pentru activitatea independentă, însă mai este o categorie care nu au migrat, mai sunt sporadic în anumite raioane unde este mai problematic de migrat, fiindcă s-au implicat și anumiți lideri locali, care au promovat netrecerea la activitatea independentă și în anumite zone avem probleme, vorbim de Bălți, Edineț, Orhei. Sunt câteva raioane unde avem migrarea sub 70 la sută, dar avem și raioane unde avem practic 99 la sută”, a explicat șeful SFS.
Totodată, Petru Rotaru a menționat că Serviciul Fiscal de Stat pune accentul pe conformarea benevolă a cetățenilor.
„Mizăm pe faptul că în al nouălea ceas au să se conformeze dar, până la urmă, în cazul în care nu se vor conforma există buchea legii care trebuie s-o respecte toți, inclusiv cei care nu au migrat la activitatea independentă. Iată aici o să lucrăm, ne-am propus cu colegii de săptămâna viitoare să mergem în piețele unde activează marea majoritate a celor care practică activitate independentă în rol informativ, supraveghere de eliberare a bonului de casă, adică nu cu sancționare, dar să urmărim ca ei să înceapă a se deprinde a elibera bonul de casă, astfel încât acesta să devină un proces normal, pentru că noi ne uităm nu numai din perspectiva achitării impozitelor, și acesta-i un moment foarte important și vreau să menționez că povara fiscală este cea mai mică, vorbim de 1% din rulaj. Asta ar fi, dacă pentru activitate independentă trebuie să aibă un rulaj nu mai mult de 1 milion 200 de mii, ar fi cam 1.200 de lei pe lună costul activității respective, nu există un alt sistem de impozitare în Europa, cu atât mai mult în Republica Moldova, mai lejer decât acesta”, a mai spus șeful Serviciului Fiscal de Stat.