VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful Moldovagaz, într-un interviu pentru presa din România: „R. Moldova riscă deconectarea de la gazele rusești încă din august”

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat, într-un interviu pentru G4media, că R. Moldova riscă să fie deconectată de la gazele rusești livrate de Gazprom, deoarece compania Moldovagaz nu are suficienți bani să plătească factură în avans pentru gigantul rus care se ridică la 18 milioane de dolari.

Noi sperăm că vom reuși să obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a spus directorul Moldoavagaz, Ion Ceban, pentru G4Media.

Moldovagaz este o subsidiară a Gazprom, în care gigantul energetic rusesc deține și controlează pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce statul R. Moldova are o participație de doar 35,5%.

Vadim Ceban a mai spus că a cerut o amânare de plată de Gazprom pentru plata în avans pe luna august, dar încă nu a primit niciun răspuns din partea companiei rusești.

Pe 4 august, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei pentru un metru cub de gze. Gazprom a amenințat anterior că nu va face concesii față de Moldova și că dacă termenul de plată al facturilor nu este respectat, aunci va stopa livrările în termen de 48 de ore.

Joi, 11 august, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu o companie din Norvegia și cu alta din Marea Britanie.

Cele două companii se obligă să efectueze auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, pe malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. „Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie anul curent”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.