VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Țentiu, plasat în arest la domiciliu pentru 30 zile

Șeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Țentiu, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 zile. Despre aceasta anunță Procuratura Anticorupție.

„Procuratura Anticorupție informează că astăzi, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis parțial demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventiv – arestul preventiv in privința șeful biroului Interpol Moldova, fiind plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Menționăm că, Procuratura Anticorupție consideră încheierea neîntemeiată și urmează a fi contestată la Curtea de Apel Chișinău”, subliniază PA.

Șeful biroului Interpol din Republica Moldova, Viorel Țentiu, a fost reținut în urma perchezițiilor de marți, 4 iunie, efectuate de procurorii anticorupție. În același caz sunt vizați fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, fost reprezentant al R. Moldova la Interpol, și avocatul Oleg Mîţă.

Între timp, Procuratura Anticorupție a venit cu noi detalii în cazul anchetei penale efectuate în comun cu procurorii din Franța și cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Este vorba despre o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Procuratura menționează că, în 5 iunie, au fost efectuate percheziții și în privința altei persoane, iar ca urmare aceasta a fost  reținută. În același timp, instituția precizează 4 din cele 5 persoane reținute, au fost eliberate de către procuror, după aprecierea că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive de arest.

Potrivit anchetatorilor, cel puţin 20 de infractori din întreaga lume, care erau daţi în urmărire internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului, ca urmare a schemei de corupție din R. Moldova și din alte țări.

Conform probelor acumulate până în prezent, un grup de persoane de diferite naționalități ar fi implementat o presupusă schemă de corupție care le-ar fi permis celor care fac obiectul „Notificărilor roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în R. Moldova și în alte țări. Procuratura Anticorupție a pornit acest dosar penal în aprilie 2024, în baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Procurorii moldoveni afirmă că, ulterior, au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.