VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful ASP: Costurile de perfectare a actelor se vor reduce

Criza blanchetelor pașapoartelor a fost soluționată. Licitația a fost câștigată de o companie publică din Polonia care produce pașapoarte și pentru cetățenii polonezi. Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, dă asigurări că noul furnizor este unul credibil, iar după ce a fost exclusă taxa de royalty aplicată anterior, costurile de perfectare a actelor se vor reduce.

Directorul ASP spune că nu mai există întârzieri la perfectarea pașapoartelor, iar în curând această problemă nu va mai exista nici în cazul celorlalte acte. Mircea Eșanu spune că și costurile de perfectare a actelor se vor reduce.

„Pe partea de pașapoarte nu avem nicio întârziere, avem un flux normal de oameni care vin la oficiile noastre și primesc pașapoartele în regimul în care le comandă. Nu mai avem crize cu blanchetele de pașaport, scrie IPN.

În cazul celorlalte acte de identitate, buletine, permise de conducere, pașapoarte tehnice, suntem pe punctul de a rezolva și acest disconfort, care a fost generat de această schemă și de dorința noastră de a ne debarasa de acele cotizații pe royalty care se aplicau inclusiv acestor acte. Pașapoartele au ieșit în evidență în această schemă pentru că pentru ele se încasa o taxă de 13,6 euro. Și în cazul celorlalte acte era taxă de royalty, dar nu chiar atât de mare, ci de 1,6 euro”, a spus Mircea Eșanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit șefului ASP, noul furnizor ne va oferi până la sfârșitul lunii noiembrie câteva sute de mii de blanchete, astfel încât toți cetățenii care s-au programat pentru perfectarea actelor să beneficieze de aceste serviciu fără întârzieri.

„Noi am avut o licitație care s-a desfășurat transparent, corect, pentru noul furnizor de pașapoarte. Acum avem un furnizor credibil, este vorba despre o companie publică poloneză. Este compania care produce pașapoartele pentru Polonia și pentru alte 5-6 state.

Este o companie subordonată Ministerului Finanțelor din Polonia. La costuri totale, economisim cel puțin 14-15 euro pentru un pașaport. Tot această companie, din a doua jumătate a lunii octombrie, ne va furniza și blanchetele pentru celelalte acte.

În octombrie va veni prima tranșă de 60 de mii de blanchete de la compania poloneză. În noiembrie va mai veni un lot de 200 de mii, care ne readuce la normalitate. Noi ne cerem scuze de la cetățeni pentru acest disconfort, dar noi nu ne puteam permite să perpetuăm o schemă”, a mai spus șeful ASP.

Acum câteva luni, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari obținuți în urma achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte de la o firmă din Lituania.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.