Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, salută organizarea conferinței interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova pentru a deschide oficial ușa negocierilor de aderare la UE.
Oficiala a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, evocând contextul de securitate și deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.
“Salut organizarea, mâine, a conferinței interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova pentru a deschide oficial ușa negocierilor, ancorând Ucraina și Republica Moldova pe calea ireversibilă spre aderarea la UE”, a declarat Odobescu, citată de caleaeuropeană.ro.
“În contextul actual de securitate, este foarte important să avem o abordare strategică asupra Mării Negre. De aceea, voi solicita un comunicat comun al Serviciului de Acțiune Externă și al Comisiei Europene privind abordarea strategică față de regiunea Mării Negre”, a mai precizat ministrul român de externe.
Subliniind că situația de securitate rămâne delicată și că vara acestui an va fi “critică” în ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, șefa diplomației române a pledat pentru un acord rapid privind punerea în aplicare a Facilității europene de pace și privind utilizarea veniturilor excepționale din activele înghețate ale Rusiei pentru sprijin militar pentru Ucraina.
Menționăm că premierul Dorin Recean va conduce delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană, la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.
Din delegația guvernamentală fac parte: viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociatoare-șef; viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.