VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șefa Comisiei juridice a Parlamentului face lumină în unele abordări juridice

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, s-a referit la modul cum Procuratura Generală a abordat unele norme ale retroactivității legilor.

„Procuratura spune ca a sistat delegarea unor procurori din procuratura anticoruptie deoarece aceștia nu au 4 ani experiență, prevăzuți în noile reglementări, ca fiind obligatorii pentru a fi delegați în procuratura specializată. Aceștia au fost delegați în baza legii anterioare, deci criteriile prevăzute în legea de modificare se aplică delegărilor care se vor face de acum încolo. O situație ipotetică, pe care v-o propun spre analiză. Dacă noi am modifica acum legea, și am zice ca procurorul șef anticorupție trebuie obligatoriu sa dețină experiența de procuror in Republica Moldova și nu in străinătate, conform logicii procuraturii generale, ar trebui sistat și mandatul actualului șef al procuraturii anticoruptie? Răspunsul este evident: NU. Mandatul a început în cadrul anumitor reglementări legale, iar modificarea legii nu are efect asupra drepturilor căpătate in baza legii in vigoare la momentul apariției acestor drepturi. Or tocmai pentru asta și exista principiul neretroactivitatii legii – pentru a asigura stabilitatea raporturilor juridice și previzibilitatea”, a declarat Stamate.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.