VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Schemele de tratare cu medicamente compensate a unor maladii, revizuite din 1 august

Persoanele care au scleroză multiplă, mielopatie sau encefalopatie mixtă cronică beneficiază, începând din 1 august 2023, de asistență medicală oferită în baza unor scheme actualizate de tratament cu medicamente compensate, anunță Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit autorităților din medicină, aceste scheme au fost revizuite ținând cont de protocoalele clinice naționale, standardele medicale și ghidurile internaționale de tratament. Astfel, au fost introduse medicamente noi, mai eficiente, care acoperă un spectru larg de simptome caracteristice bolii, precum durere, anxietate, depresie, devieri de mers etc. Totodată, au fost excluse medicamente care oferă un răspuns terapeutic nesemnificativ cu un raport dintre cost și eficiență nejustificat în tratamentul maladiilor sus-menționate.

Prin urmare, pentru tratarea sclerozei multiple au fost incluse șase denumiri comune internaționale (DCI) de medicamente din grupa antidepresantelor:

  • escitalopramum,
  • fluoxetinum,
  • amitriptylinum

și anticonvulsivelor în durere cronică:

  • pregabalinum,
  • gabapentinum,
  • carbamazepinum.

Totodată, au fost excluse alte opt DCI din preparatele vasodilatatoare periferice, nootrope și vitamine: pentoxifyllinum, nicergolinum, aminophyllinum, dipyridamolum, vinpocetinum, piracetamum, thiamini hydrochloridum, pyridoxinum.

Tratamentul episodic al mielopatiei a fost completat cu șase denumiri comune internaționale de medicametne din mai multe grupe, și anume:

  • antitrombotice,
  • antiagregante plachetare – acidum acetylsalicylicum,
  • glucocorticoizi – dexamethasonum,
  • antidepresante – amitriptylinum,
  • anticonvulsive în durere cronică – pregabalinum și gabapentinum,
  • miorelaxante – tizanidinum.

În același timp, din tratament au fost eliminate două DCI: dipyridamolum și neostigminum.

De asemenea, în tratamentul episodic al maladiei cerebrovasculare encefalopatie mixtă cronică au fost incluse patru DCI corespunzătoare antidepresantelor (escitalopramum, amitriptylinum) și medicamentelor utilizate în tulburări cognitive (memantinum, donepezilum).

Totodată, au fost excluse alte două DCI: nicergolinumdipyridamolum.

Modul de administrare a preparatelor și durata de tratament vor fi indicate în mod individual de către medicul de familie

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.