VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Schema tranzacției de gaz pentru Găgăuzia, pusă la cale de o rețea de oligarhi penali din Ucraina, susține Al. Slusari

Controversata schemă a așa-zisei tranzacții de gaz, la preț de 10 lei pentru un metru cub, pentru Găgăuzia ar fi pusă la cale de un grup de persoane apropiate unor oligarhi penali din Ucraina, prieteni ai fostului lider de la Kiev Viktor Ianukovici și ai Gazpromului. Declarația a fost făcută de membrul Consiliului de administrație a Companiei ”Energocom”, Alexandru Slusari.

Slusari a precizat din nou că toată această tranzacție pentru Găgăuzia este un fals și nu este argumentată economic.

”Vă spun versiunea mea, bazată pe ultima informația din surse demne de încredere. Există bănuiala rezonabilă că schema este implementată prin intermediul unei persoane de încredere a oligarhului Dmitro Firtaș, mare prieten lui Victor Ianucovici și partener vechi al Gazpromului, care acum așteaptă deznodământul cu extradarea în SUA. Este vorba despre Artiom Compan, persoană contradictorie, figurantul dosarului penal în Ucraina privind gruparea criminală în domeniul energetic în frunte cu Firtaș. Din câte cunosc, în ultima perioada anume acest Artiom are comanda să cumpere gaz pentru Moldova prin niște companii interpuse. Procurarea se face la prețuri de piață, iar diferența este achitată de un cetățean turc. Eu cred că serviciile speciale ale Moldovei și Ucrainei pot și trebuie să afle numele acestui cetățean. Faptul că acest gaz vine pentru anumite regiuni ale Moldovei, controlate de exponenții criminalului Șor, cred că nu lasă multe întrebări de originea banilor, cu care este subvenționată aceasta tranzacția obscură. Sper foarte mult că organele abilitate nu vor rămâne din nou spectatori la următoarea acțiunea privind erodarea statalității noastre, care poate avea consecințele foarte serioase”, a dezvăluit Alexandru Slusari.

Reprezentantul Energocom a mai declarat că la conferința de azi a avocatului companiei Nordgaz Furnizare, care ar fi semnat un contract cu o companie turcească pentru a aduce gaze în Găgăuzia, au curs un șir de minciuni.  

”Am urmărit conferința de presă a reprezentantului SA Nordgaz Furnizare, plină de minciună, aroganță și politică. Despre furnizări de gaz a vorbit avocatul companiei Horus, compania-partener al oligarhului rus Mordașov, care a devenit administratorul întreprinderii Nordgaz Furnizare din 27 octombrie 2023. Dânsul a spus o groază de balade pe un metru pătrat. Despre gaz procurat vara cu 200 dolari pentru 1000 m3. În 5 minute a numit două prețuri pentru gaz. Ba cu 10 lei, ba cu 11 fără TVA. Acest preț a fost explicat prin faptul că….în Ucraina tarifele oscilează între 4 și 8 lei. Însă din 1 decembrie persoanele fizice din Găgăuzia încă nu vor primi gaz la preț redus. Stimați cetățeni, cel mai mic preț bursier în vara a fost de câteva zile în iunie în valoarea de aproximativ 300 dolari pentru 1000 m3, fără cheltuieli de transportare și înmagazinare și fără TVA. Dar chiar și acei traideri, care au procurat cantități cu așa indici, niciodată nu vor comercializa gaz la prețul respectiv, în situația cănd prețul de piață este în jur de 500 dolari. Altfel se pierde sensul businessului. Dar chiar dacă prin absurd cineva va vinde acum gaz cu 300 dolari pentru 1000 m3, aici trebuie de adăugat costuri aferente depozitării și transportării pănă la hotarul Moldovei, cheltuieli de distribuție de 5,5 lei per metru cub plus TVA. Tariful final atunci ajunge la aproximativ 14 lei. Comparația cu Ucraina este absolut irelevantă. Țara vecină are gaz de proprie extracție, se află în razboi, statul subvenționează tarifele și compania Naftogaz intenționat vinde gaz pe intern sub prețul de cost”, a precizat Alexandru Slusari.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.