VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Schemă de escrocherie cu mașini importate din Europa: Ce pedepse au primit primii trei inculpați

Primii trei inculpați în dosarul vânzărilor fictive a mașinilor importate din Europa, cu prejudicii de circa două milioane de lei, și-au aflat sentințele. Este vorba despre două femei cu vârste de 21 și 28 ani, precum și un bărbat cu vârsta de 28 ani.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, bărbatul care este tată a cinci copii a fost amnistiat, iar cele două femei sunt în perioadă de probațiune timp de un an. Suplimentar, doi din ei urmează să le întoarcă clienților înșelați peste 150.000 lei, precum și să le achite prejudicii morale de 25.000 de lei.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), schema de escrocherie a avut loc din vara lui 2020 până în noiembrie 2021, iar în noiembrie 2021, au avut loc 60 de percheziții cu sprijinul angajaților de la „Fulger” în penitenciare și la domiciliile persoanelor vizate.

Cei trei au fost identificați de organizatorii deținuți inclusiv în baza anunțurilor de căutare a unui loc de muncă, așa cum nimeni din ei nu era angajat. Aceștia comunicau pe aplicații mobile cu organizatorii și aveau în mare parte rol de intermediari cu clienții înșelați – la primirea sumelor de bani în avans și formulării recipiselor de primire a lor. Spre exemplu, în unele cazuri pentru transmiterea către deținuți ori interpuși a sumelor de 1000 euro, unul din condamnați a recunoscut că și-a oprit 50 de euro, iar la suma de 3000 euro – 300 euro. Totodată, una din condamnate avea și rolul de redactare a unor filmulețe cu mașinile pe care organizatorii pretindeau că le vindeau”, precizează PCCOCS.

Potrivit declarațiilor, bărbatul condamnat a fost contactat de un client înșelat, iar una din femei a fost avertizată de un organizator să închidă telefonul, după preluarea unei sume. Astfel, aceștia s-au prezentat la poliție pentru autodenunțuri, iar femeia a predat și telefonul folosit la comiterea infracțiunii și banii rămași din remunerarea primită. Totuși, potrivit dosarului gestionat de procurorii PCCOCS, printre învinuiți sunt și persoane care foloseau nume false în comunicarea cu clienții, precum și numeroase cartele telefonice, ca să împiedice aflarea adevărului de către autorități. De asemenea, instanța de judecată a observat inclusiv și faptul că din inculpații condamnați o persoană a executat și însărcinări care țin de redactarea clipurilor publicitare. Aceste și alte acțiuni, potrivit instanței de judecată, indică spre faptul că inculpații erau conștienți de faptul că erau implicați în fapte ilegale.

În ceea ce privește stadiul investigațiilor penale în raport cu alți inculpați, acestea continuă, iar 10 persoane – atât actuali deținuți, cât și persoane din libertate – sunt trimiși pe banca acuzaților.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.