VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nordgaz Furnizare: Decizia ANRE de suspendare a licenței este ilegală și va fi contestată în instanță

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind suspendarea licenței pentru furnizarea gazelor naturale a companiei Nordgaz Furnizare este ilegală și va fi contestată în instanța de judecată. Despre aceasta anunță reprezentanții Nordgaz Furnizare, care subliniază că ANRE a comis mai multe încălcări de procedură.

Mai mult, aceștia susțin că compania a fost complet lipsită de posibilitatea de a se pregăti pentru ședință și de a-și expune poziția și argumentele în apărarea sa.

„Prin acțiunile sale, ANRE a încălcat grav drepturile furnizorului, pentru că nu i-a oferit posibilitatea nici să ia cunoștință de documente, nici să remedieze încălcarea, dacă aceasta a avut loc. Un alt aspect foarte important, este depășirea gravă a atribuțiilor funcționale de către ANRE în momentul adoptării unilaterale a deciziei de suspendare a licenței noastre. Conform art. 16 al Legii cu privire la gazele naturale, „Suspendarea licenței poate fi efectuată prin hotărârea Agenției, adoptată în baza unei hotărâri judecătorești emise în temeiul legii”. Există, desigur, și unele excepții, care îi permit ANRE să suspende acțiunea licenței fără instanța de judecată, dar cazul Nordgaz Furnizare nu cade sub incidența niciunei excepții stabilite. ANRE n-a avut dreptul să emită o asemenea decizie, dar trebuia să se adreseze în instanța de judecată care ar fi putut să fie mult mai obiectivă”, declară reprezentanții companiei.

Totodată, reprezentanții companiei subliniază că Nordgaz Furnizare achiziționa gaze naturale pe piața angro din Ucraina și nu intenționa să cumpere ori să vândă această resursă pe piața angro a Republicii Moldova.

Ne exprimăm indignarea în legătură cu faptul că inacțiunea participantului cheie pe piața gazelor naturale – VESTMOLDTRANSGAZ, care este compania fiică a operatorului TRANSGAZ din România, a devenit un motiv pentru aplicarea unor măsuri neadecvate față de NORDGAZ FURNIZARE, cum ar fi suspendarea licenței. Noi vom cere organizarea unui control la VESTMOLDTRANSGAZ, pentru că, în baza informației de care dispunem, compania închide ochii la dezechilibre de milioane de gaze naturale din partea altor participanți, dar a declarat că dezechilibrul în mărime de 19 metri cubi este un pericol pentru starea sistemului de transport al gazelor naturale al țării.

Prin acțiunile sale, VESTMOLDTRANSGAZ și ANRE subminează bazele unei piețe transparente și deschise a gazelor naturale, discreditează toate reformele care au fost implementare de țara noastră în sectorul energetic. NORDGAZ FURNIZARE a expediat o plângere împotriva acțiunilor VESTMOLDTRANSGAZ și ANRE către Secretariatul ENERGY COMMUNITY, în care cerem să se pună capăt fărădelegii cu care se confruntă furnizorii de gaze naturale din Republica Moldova. Compania NORDGAZ FURNIZARE consideră că toate acțiunile sale au fost în strictă conformitate cu cerințele legale și de reglementare stabilite în Republica Moldova. Ba mai mult, are loc o diversiune intenționată și o blocare a activității sale din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale VESTMOLDTRANGAZ și ANRE, ceea ce constituie o practică discriminatorie și excesivă față de compania noastră. Astfel de măsuri sunt contraproductive și discriminatorii din punctul de vedere al practicii europene și al obiectivelor privind liberalizarea pieței gazelor naturale”, mai declară reprezentanții companiei.

Amintim că Consiliului de administrație al ANRE a decis la data de 22 decembrie, suspendarea licenței „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 3 luni.Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.