Adjunctul NATO, Mircea Geoană, anunță o schimbare semnificativă în strategia de pregătire pentru situații severe. Potrivit oficialului, Alianța Nord-Atlantică intenționează să dispună de un număr mult mai mare de trupe ale țărilor membre în caz de criză, conflict sau amenințări grave, o decizie istorică ce ar putea fi luată în următoarele zile la Summitul de la Vilnius.
„Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situații neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale țărilor NATO în caz de criză, conflict sau doamne ferește ceva mai sever. Ţările NATO vor pune la dispoziția comandanților NATO undeva spre 300.000 de militari gata să intervină. În cazul unei ameninţări profunde, numărul poate creşte la 500.000 de militari, o decizie fără precedent în istoria NATO”, a declarat Geoană într-un interviu pentru presa din România, citat de ziua.md.
Consolidarea prezenţei trupelor combatante NATO pe flancul est-european, inclusiv în Marea Neagră, este tot mai des cerută de ţările din zonă după războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Cel puțin în aceste zile, capitala Lituaniei s-a transformat deja într-o fortăreață.
Șaisprezece aliați NATO au trimis un total de aproximativ 1.000 de militari pentru a proteja summitul din 11-12 iulie, care va avea loc la doar 151 km de Rusia și la doar 32 de km de gardul de graniță al Lituaniei cu Belarus. Mulți oferă, de asemenea, sisteme avansate de apărare aeriană, care le lipsesc statelor baltice.
Pe aeroportul din Vilnius, opt lansatoare de rachete Patriot operate de germani puteau fi văzute cu vârful îndreptat în direcţia Kaliningrad, iar altele spre Belarus. Toate aceste echipamente sunt operaționale încă de vinerea trecută.
Centrul orașului Vilnius va fi în mare parte închis în timpul evenimentului, iar primarul a sfătuit locuitori să-și ia timp liber în afara capitalei.