Am fost la protestul Mișcării pentru Popor și al Partidului Șor din 19 februarie. Protestul nu a avut anvergura celor din toamnă, iar impresia mea a fost că de această dată mai toți protestatarii erau oameni de vârsta a treia, pensionari. Așadar, un protest al vârstnicilor. Se știa scopul protestului, să fie obligat guvernul să plătească integral facturile lunilor de iarnă. Scopul a rămas în picioare și după protest, guvernării dându-i-se o săptămână ca să îndeplinească revendicarea cu pricina. E puțin probabil guvernul să se conformeze, de vreme ce ministrul muncii a spus că nicăieri în lume guvernanții nu plăteasc integral facturile oamenilor.
Sunt câteva lucruri pe care vreau să le spun. Deși acum se pune un accent mai mare pe substratul rusesc al protestelor, deși președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că Șor primește indicații de la Kremlin, mi se pare mult mai pregnantă sărăcia dindărătul protestelor. Dacă oamenii nu ar fi săraci, Șor nu prea ar mai avea pe cine să aducă șa proteste. Pe 19 februarie, am văzut o sumedenie de pensionari chinuiți, prost îmbrăcați, disperați.
Am văzut pe rețele că acești oameni sunt deseori bălăcăriți, luați în derâdere, trimiși în Rusia. Nu cred că e o atitudine normală sau profitabilă. În definitiv, oamenii aceștia ar trebui cumva scoși din ghearele sărăciei, și nici nu toți dintre ei sunt șmecheri-mercantili, nu toți vin la zarabotkă, vorba unor indivizi caustici care îi fac cu ou și cu oțet. Pe mulți îi aduce disperarea la protest, iar niște politicieni se folosesc de această disperare.
Patru pensionari mi-au arătat duminică niște facturi, demonstrându-mi că nu au primit deloc compensații. Au zic că au aplicat și… nu le-au primit. Departe de mine gândul că guvernanții n-au vrut să lea dea compensații. Sau au aplicat pensionarii aiurea, sau au fost comise niște greșeli. Deci ar fi normal să se verifice felul în care compensațiile nu au ajuns la acești oameni cu pensii minuscule. Ce s-a întâmplat?
Compensațiile sunt o chestie bună. Plata integrală a facturilor e o chestie rea și imposibilă. Asta trebuie să li se explice oamenilor. Statul trebuie să le creeze oamenilor condiții pentru ca aceștia să poată munci și obține bani. Statul nu e obligat să-ți plătească totul. În ce măsură statul ne-a creat condițiile necesare pentru facerea banilor e o întrebare la care trebuie să avem un răspuns. Dar mai e o întrebare importantă: dar tu, stimate cetățean, ai făcut tot cei ai putut ca să câțtigi un ban sau aștepți mură-n gură?