VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sângele apă nu se face: Municipiul Iași renunță la gazele naturale pentru iarnă în favoarea Republicii  Moldova

Într-adevăr, sângele apă nu se face! Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, solicită Guvernului României să livreze Republicii Moldova stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea acestui oraș. 

Respectiva solicitare vine după ce Primăria municipiului Iași a încheiat vineri, 12 august curent, un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022–2023.

„Încălzirea orașului la iarnă este asigurată! În același timp, înțeleg deplin responsabilitatea pe care noi, românii, o avem față de frații noștri de peste Prut și înțelegem problemele cu care Republica Moldova se va confrunta iarna viitoare în furnizarea agentului termic. De aceea, în condițiile în care Municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar, fac un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului nostru să fie livrate Republicii Moldova, astfel încât să depășească cu bine iarna”, a scris primarul Mihai Chirica pe pagina sa de Facebook, citat de nordnews.md.

Potrivit primarului de Iași, toate calculele și estimările demonstrează că schema de funcționare cu huilă energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale.

„Ne așteaptă din nou o iarnă dificilă, cu prețuri mari ale combustibililor și cu dificultăți în furnizare generate de războiul din Ucraina, dar am încredere că, cu sprijinul Executivului României, vom depăși toate obstacolele, iar ieșenii vor beneficia, ca de fiecare dată, de apă caldă și căldură”, a mai spus Mihai Chirica.

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.