VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Salariile angajaților din instituțiile de învățământ care sunt la autogestiune financiară, majorate

Personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică va beneficia de un spor lunar în valoare fixă de 1.300 de lei, începând cu luna ianuarie 2023. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv.

Proiectul prevede, de asemenea, creșterea salariului minim al angajaților din aceste instituții de la 3.500 de lei până la 4.000 de lei.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat normativele pentru plata membrilor echipelor care participă la proiecte din domeniile cercetării și inovării finanțate din surse externe. Scopul majorărilor este de a valorifica oportunitățile oferite de statutul de țară asociată la Programul Uniunii Europene pentru Cercetare Inovare „Orizont Europa”.

Aceste modificări vor permite instituțiilor din domeniile cercetării și inovării care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică să acceseze fonduri europene în condiții egale cu organizații similare din statele membre ale Uniunii Europene.

De aceste modificări legislative ar urma să beneficieze, la nivel național, un număr considerabil de cadre didactice și persoane angajate în sistemul de învățământ și de cercetare din Republica Moldova.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și are scopul de a asigura aceleași condiții de salarizare a cadrelor didactice și de cercetare din instituțiile care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică și în cele din sectorul bugetar, de a opri exodul de specialiști calificați și de a contribui la dezvoltarea profesională și evoluția în carieră a acestora, precum și de a implica mai intens comunitatea științifică din Republica Moldova în elaborarea propunerilor de proiecte de cercetare anunțate de Comisia Europeană.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.