SA Energocom a publicat astăzi datele despre gazele naturale achiziționate în ultimul an din creditul oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și urmare a dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Informațiile au fost desecretizate de Guvern parțial, fără a menționa denumirile companiilor.
În perioada 23 mai 2022 – 19 ianuarie 2023, compania deținută în proporție de 100% de stat a cumpărat în total circa 600 milioane metri cubi de gaze, cu prețul mediu ponderat de 88,21 euro/ MWh (sau 928,96 euro/1000 metri cubi). Au fost încheiate 55 de tranzacții, dintre care 12 tranzacții în baza dispozițiilor CSE, restul în cadrul proiectului finanțat de BERD.
Astăzi, Energocom mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze.
Directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a explicat când anume s-au făcut procurările, în contextul fluctuațiilor de pe piața gazelor, și cine a făcut parte din grupul de achiziție. „În cadrul creditului BERD, la 98% din rundele organizate au participat reprezentanții SIS, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, au fost invitați reprezentanți ai societății civile, iar cei care au dorit să monitorizeze procesul au avut posibilitatea să o facă”, a spus Victor Bânzari.
A fost primul an în care Energocom a făcut tranzacții de gaze, realizând mai multe premiere pentru piața de energie din Republica Moldova, inclusiv fiind folosit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, ruta transbalcanică în regim revers și interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, progrese pentru care astăzi partenerii externi laudă Republica Moldova.
„Acum este ușor să te pronunți dacă în noiembrie anul trecut Republica Moldova avea nevoie de o anumită cantitate de gaze și cât de oportun era prețul. Analizele din vara trecută, când toate Europa se pregătea de sistarea livrărilor de la Gazprom, arătau că țara, în condiții normale, avea nevoie minim de 30% din necesarul de consum pentru a fi stocat, plus consumul curent pentru lunile de iarnă. Asta înseamnă că erau necesare circa 800 milioane de metri cubi, dintre care în jur de 300 milioane de metri cubi trebuiau să reprezinte stocuri”, a adăugat Victor Bânzari. Volumul rămas se datorează temperaturilor mai ridicate în iarna trecută spre deosebire de alți ani, a precizat managerul.