VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

S-a stins din viață scriitorul Ion Druță

Azi-dimineața, la ora 10.00, la Moscova, a murit scriitorul Ion Druță. Este anunțul făcut acum jumătate de oră Editura Cartier.

La începutul acestei luni, pe 3 septembrie, scriitorul și publicistul Ion Druță a împlinit 95 de ani.

Scriitorul Ion Druță, care de 54 de ani era stabilit la Moscova, s-a născut pe 3 septembrie 1928 în comuna Horodiște, fostul județ Soroca.

Cele dintâi povestiri îi sunt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele ”La noi în sat”, vede lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul ”Frunze de dor”, publicat în 1957. Colaborează cu ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi revista Femeia Moldovei. Absolvă cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957). Criticile distrugătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizând scrierile sale, mai ales romanul ”Povara bunătăţii noastre”, precum şi filmul ”Ultima lună de toamnă”, îl fac pe autor să se stabilească la Moscova în 1969.

În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela ”Ultima lună de toamnă” şi romanul ”Balade din câmpie”. Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014). Opera sa include, de asemenea, romanele Clopotniţa (1972), Întoarcerea țărânei în pământ (1974) şi Biserica Albă (1983). Pentru copii scrie Balada celor cinci motănași, Povestea furnicii ș.a. În 2020, publică un almanah epistolar cu titlul Despărțirea apelor.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.