VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Mihailov-Moraru, vizită de lucru la Bruxelles: Nivelul de realizare a reformei justiției, principalul subiect abordat

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, se află într-o vizită de lucru de două zile la Bruxelles, în cadrul căreia are planificate o serie de întrevederi și discuții cu mai mulți oficiali ai instituțiilor europene.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ministra subliniază că scopul vizitei este de a informa despre nivelul de realizare a reformei justiției și a măsurilor care revin sectorului justiției din cele nouă condiții din Opinia Comisiei Europene, în contextul Raportului de extindere a Comisiei din toamna acestui an.

Prima întrevedere am avut-o cu Comisarul European pentru Justiție, domnul Didier Reynders, și Directorul-General al Direcției Generale Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, doamna Ana Gallego Torres, cu care am discutat despre evoluția implementării proceselor pre-vetting și vetting, formarea Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor, eforturile în realizarea măsurilor anticorupție și consolidarea capacităților instituțiilor responsabile de combaterea corupției, nivelul de realizare a acțiunilor planului de deoligarhizare, precum și provocările întâmpinate”, precizează Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra mai subliniază că în cadrul discuțiilor a exprimat interes pentru a adera la Programele Europene: JUST – pentru Justiție, și CERV – Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori.

De asemenea, am vorbit despre noi instrumente și posibilități de cooperare și asistență în procesul de armonizare a legislației în domeniul justiției, deja în calitate de stat candidat. În acest sens, am discutat despre perspectiva includerii Republicii Moldova în cadrul Rapoartelor UE privind statul de drept. La fel, am comunicat despre evoluțiile setate pe segmentul justiției și în cadrul întrevederii cu Directorul General pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, domnul Gert-Jan Koopman. Am trecut în revistă detalii despre fiecare etapă de realizare a condiționalităților UE și angajamentelor Republicii Moldova de reformă în domeniul justiției, precum și prioritățile imediate ce urmează a fi realizate în asigurarea ireversibilității reformelor”, a mai scris ministra Justiției.

La Bruxelles, ministra s-a întâlnit și cu Ramona Strugariu, vicepreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, și cu Dragoș Tudorache, Raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European.

Am primit asigurarea acestora privind susținerea reformelor care sunt promovate și încurajarea să asigurăm un ritm ferm al acestor procese. Am discutat despre acțiunile care necesită o abordare prioritară și realizarea cărora sunt, inclusiv, în atenția Parlamentului European”, a mai anunțat ministra.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.