VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

S.A. Energocom va deschide filială în România, pentru a tranzacționa gazele naturale

Până la sfârșitul lunii septembrie va fi deschisă filială a S.A. Energocom în România pentru a putea desfășura activități de tranzacționare a gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova.

„În sistemul de transport din România sunt 24,5 milioane de metri cubi, care au fost cumpărate în primăvara anului curent, alte 10 milioane au fost cumpărate recent. Aceasta este rezerva strategică, însă în septembrie ne propunem să procurăm și alte stocuri de gaze, care să ajungă pe o perioadă mai mare de timp. Pentru a putea stoca în România este nevoie de prezența unei persoane juridice, a unei companii. Energocom, compania de stat, este în proces de deschidere a unei filiale în România. Deja se fac toate procedurile și sunt optimist că până la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie vom avea deschisă filiala Energocom în România și acest gaz, care la moment e în sistemul de transport, va putea fi, propriu-zis, înmagazinat în depozitele din România”, a anunțat Andrei Spînu.

În cazul în care Rusia va închide robintul pentru toată Moldova, vicepremierul a concretizat că, „mai avem un credit de la BERD de 300 de milioane de dolari, care va fi folosit pentru a procura gaz de pe piețele internaționale. De asemenea avem bani în buget pentru a compensa în factură. În această iarnă toată lumea va avea gaz, energie electrică și căldură în case”.

În luna aprilie, Paramentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz. În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.