VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

S-a dublat numărul tinerilor din regiunea transnistreană care vin în școlile profesionale din dreapta Nistrului

Peste 172 milioane lei au fost alocați în ultimii 5 ani tinerilor din regiunea transnistreană pentru studii în instituțiile de învățământ profesional tehnic și universitar de pe malul drept al Nistrului. Potrivit Biroului politici de reintegrare, în 2023, s-a dublat numărul tinerilor din regiunea transnistreană care vin în școlile profesionale din dreapta Nistrului.

Conform datelor oferite de Biroului politici de reintegrare, în ultimii 5 ani de studii (2018 – 2023) s-au alocat 144.14 milioane lei pentru 4473 locuri cu finanțare bugetară, ocupate de tineri din regiunea transnistreană care au ales să își facă studiile în instituțiile de învățământ superioare de pe malul drept al Nistrului.

Guvernul remarcă că, anul trecut, interesul tinerilor din regiunea transnistreană pentru învățământul profesional tehnic practic s-a dublat în comparație cu anul 2019. De la 92 locuri bugetare ocupate, la 188 de locuri.

„Evoluția comparativă arată o dinamică în creștere. De exemplu, în anul 2018, pentru 582 locuri achitate din bugetul public național, au fost alocați 15.78 milioane lei, iar în anul 2023 pentru 881 locuri bugetare (+66.1%) au fost achitați 28.44 milioane lei (+80.2%). În ceea ce privește învățământul profesional tehnic unde își fac studiile tineri din regiunea transnistreană, în perioada anilor 2019 – 2023 au fost alocați 28.79 milioane lei pentru 1268 locuri bugetare”, a precizat Biroul politici de reintegrare.

Deși numărul tinerilor încadrați la această treaptă de studii în perioada de referință a rămas practic la același nivel, totuși, resursele alocate în anul 2023 sunt cu 90.6% mai multe. În 2023 au fost alocate 7.57 milioane lei, în comparație cu anul 2019, când au fost oferiți 3.97 milioane lei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.