VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rușii, puși să achite pierderile Gazprom în urma reducerii vânzărilor de gaz în Europa

Duma de Stat a Rusiei propune modificarea tarifelor la gaze din cauza pierderilor Gazprom în Uniunea Europeană.

Din cauza pierderii unei părți semnificative a contractelor externe, compania a pierdut o mare parte din venituri și poate fi compensată prin revizuirea tarifelor interne la gaze. O astfel de decizie este discutată în Comitetul Energetic al Dumei, scrie Lenta.ru.

Pavel Zavalnîi, șeful Comitetului Energetic, a subliniat că prioritatea în abordarea consecințelor unei scăderi a exporturilor de gaze rămâne creșterea consumului pe piața internă.

”Vorbim despre gazificarea accelerată a regiunilor, inclusiv prin gaz natural lichefiat (GNL) și gaz carbon lichefiat (LHG), extinderea utilizării combustibilului pe gaz și dezvoltarea petrochimiei”, a menționat acesta.

Potrivit publicației Novaia Gazeta, în 2021, Gazprom a vândut 274 de miliarde de metri cubi de gaz pe piața internă, primind pentru aceasta mai mult de un trilion de ruble. În același timp, 227,9 miliarde de metri cubi au mers către țările din afara CSI, mai ales către Europa, iar veniturile lor nete au depășit patru trilioane de ruble. Cu alte cuvinte, cu volume comparabile de livrări în Rusia, gigantul gazier a primit doar o cincime din toate veniturile.

Analistul financiar BitRiver, Vladislav Antonov, subliniază că, dacă anul trecut volumul exporturilor rusești de gaze prin conducte a scăzut cu 45%, atunci anul acesta ar putea pierde cu 90% față de 2021.

Kirill Parfenov, profesor asociat la Departamentul de Economie Urbană și Sectorul Servicii de la Universitatea Witte din Moscova, a subliniat că ar fi imposibil să se compenseze veniturile pierdute în Europa doar prin extinderea pieței interne. Chiar și cu gazificare 100%, țara are nevoie de mai puțin gaz.

În opinia sa, o anumită creștere a consumului poate fi asigurată de conversia centralelor termice pe cărbune și a cazanelor mari la gaz, dar în acest caz, în primul rând, se formează cărbune în exces. Și în al doilea rând, este necesară o reechipare costisitoare, pentru care cineva trebuie să plătească, iar acest lucru este departe de a fi întotdeauna recomandabil.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.