VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Rusia va pune pe lista persoanelor căutate judecătorii CPI care au emis mandatul de arestare pe numele lui Putin

Comitetul de Investigaţii al Rusiei îi va pune în curând pe lista persoanelor căutate în ţară pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) care au emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al unui alt oficial rus, a declarat joi preşedintele Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, potrivit agenţiei de presă de stat RIA Novosti, citată de CNN.

"Comitetul de anchetă a deschis foarte repede un dosar penal împotriva preşedintelui (CPI) şi a trei judecători, care au influenţat în mod activ adoptarea acestei decizii. În curând, aceştia vor fi trecuţi pe lista persoanelor căutate", a declarat Bastrîkin, vorbind la Forumul juridic internaţional de la Sankt Petersburg.

Curtea Penală Internaţională a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Curtea a declarat că există "motive rezonabile de a crede că Vladimir Putin poartă răspundere penală individuală" pentru presupusele crime, pentru că le-a comis direct alături de alţii şi pentru că "nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaţilor civili şi militari care au comis faptele".

Acuzaţiile CPI au fost primele formulate în mod oficial împotriva oficialilor de la Moscova de când aceasta a început atacul neprovocat asupra Ucrainei, anul trecut.Rusia nu este membră a CPI. Întrucât instanţa nu desfăşoară procese în absenţă, orice oficial rus acuzat ar trebui fie predat de Moscova, fie arestat în afara Rusiei.

Kremlinul a catalogat acţiunile CPI drept "scandaloase şi inacceptabile".

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.