VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia planifică restricții mai dure pentru migranți

 Duma de Stat a adoptat în primă lectură un proiect de lege care acordă poliției dreptul de a expulza cetățenii străini din Rusia.

Până în prezent, decizia de expulzare administrativă poate fi luată pe cale judiciară, dar și de către polițiștii de frontieră, dacă străinul comite vreo infracțiune la intrarea în țară. În condițiile noii legi dreptul de a expulza cetățenii străini și apatrizii îl vor avea și polițiștii, relatează IPN cu referință la Current Time.

În conexiune cu această lege, organul legislativ suprem de la Moscova a mai votat în primă lectură un proiect de lege privind stabilirea regimului de migrație și deportare pentru cetățenii străini care nu au dreptul de a rămâne legal în Rusia. Prevederile acestei legi se vor aplica în legătură cu expirarea documentelor de ședere temporară sau de migrare, anularea unui permis de ședere temporară, precum și în cazul comiterii unei infracțiuni.

În context, Current Time relatează că „75% dintre cafenelele din Moscova, mici și mari, s-au închis”. În Rusia, migranții abandonează activitatea în alimentația publică din cauza xenofobiei și a controalelor poliției.

Legea stabilește că migranților aflați în regim de expulzare li se va interzice, în special, să cumpere bunuri imobiliare și mașini. Ei nu vor putea să conducă o mașină, să ia împrumuturi, să se deplaseze liber pe întreg teritoriul Rusiei, să se căsătorească, să deschidă noi conturi bancare și să cheltuie mai mult de 30 de mii de ruble pe lună. Aceștia vor fi obligați să informeze poliția despre locația lor, inclusiv să pună la dispoziția organelor de control fotografii cu geolocalizare.

Proiectul de lege propune, de asemenea, reducerea perioadei de ședere temporară (fără viză) în Rusia la 90 de zile pe parcursul anului. În prezent, cetățenii străini scutiți de viză pot rămâne în Rusia pentru 90 de zile într-o perioadă de șase luni.

Sursa precizează că după atacul terorist de la sala multifuncțională Crocus, în care anchetatorii acuză patru cetăţeni tadjici, autorităţile ruse au intensificat lupta împotriva migranţilor din Asia Centrală. A avut loc o deportare în masă a străinilor care nu aveau actele necesare, iar cei sosiți nu au fost lăsați să intre în țară. Autoritățile dintr-o serie de regiuni au restricționat dreptul migranților de a lucra în transportul de pasageri, taxiuri și alte industrii. Potrivit versiunii oficiale, astfel de măsuri au fost luate „pentru a asigura siguranța vieții și a sănătății populației locale”.

Conform unui studiu realizat de Institutul de Analiză Socială și Prognoză al Academiei Ruse de Economie și Administrație Publică de la Moscova, în anul 2022 în Federația Rusă în scop de muncă sau studii se aflau 76 645 de cetățeni moldoveni

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.