VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia, gata să discute cu UE furnizarea de gaze. Acordul de tranzit prin Ucraina expiră anul acesta

Rusia este pregătită să poarte discuții cu Uniunea Europeană cu privire la livrările de gaze naturale, în condițiile în care acordul de tranzit cu Ucraina expiră la sfârșitul anului 2024, a declarat la 27 ianuarie, vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Reuters.

Conform unui acord negociat pe cinci ani între Moscova și Kiev în 2019, Rusia exportă gaze naturale în Europa prin Ucraina și plătește acesteia pentru utilizarea rețelei sale de conducte. Acordul a continuat în pofida începerii războiului Rusiei în Ucraina în februarie 2022, deși livrările de gaze rusești către Europa au scăzut de atunci.

La începutul acestei săptămâni, guvernul ucrainean a transmis că nu va încerca să negocieze cu Moscova despre posibilitatea de a prelungi acordul de tranzit de gaze.

„Dacă cealaltă parte – UE – dorește, suntem pregătiți să discutăm. Până acum nu vedem o astfel de dorință”, a declarat Novak, citat de agenția de presă RIA.

Un oficial al Uniunii Europene a refuzat vineri să speculeze dacă acordul de tranzit cu Ucraina va fi prelungit după sfârșitul anului 2024, dar a declarat că blocul evaluează toate scenariile pentru a se asigura că este pregătit.

Conflictul din Ucraina a generat o campanie la nivel european de înlocuire a combustibilului rusesc cu livrări alternative și energie regenerabilă.

Dar Gazprom, compania controlată de Kremlin care monopolizează exportul prin conducte, continuă să trimită gaz în Europa prin Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.