VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Rusia finalizează pregătirile pentru Ziua Victoriei, în contextul îngrijorărilor legate de securitatea internă

Ziua de 9 mai comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945 și promovează două principii care sunt esențiale pentru identitatea țării: puterea militară și corectitudinea morală. Însă războiul din Ucraina le subminează pe amândouă în acest an, transmite Euronews.

Sărbătoarea cade marți și marchează cea de-a 78-a aniversare a capitulării Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce o ofensivă necruțătoare a Armatei Roșii a împins forțele germane de la Stalingrad, în adâncul Rusiei, până la Berlin.

Uniunea Sovietică a pierdut cel puțin 20 de milioane de oameni în război; suferința și curajul care au stat la baza înfrângerii germane au fost pietre de hotar de atunci.

Cu toate acestea, multe regiuni și-au anulat ceremoniile de 9 mai din cauza temerilor că evenimentele ar putea fi ținta unor atacuri ucrainene. Faimoasa paradă militară din Piața Roșie din Moscova se va desfășura în mod normal.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Rusia acuză Kievul și aliații săi occidentali de desfășurarea unor operațiuni de sabotaj și de o serie de atacuri, printre care se numără și un presupus atac cu dronă dejucat asupra Kremlinului. Rusia consideră că atacul, efectuat de două drone, a avut ca scop uciderea președintelui Vladimir Putin. Atât Kievul, cât și Washingtonul au negat orice implicare.

După ce a cucerit părți considerabile din țara vecină în primele săptămâni ale invaziei, campania rusă a cunoscut o încercare abandonată de a intra în Kiev, retrageri în nordul și sudul Ucrainei și incapacitatea de a cuceri Bakhmut, un mic oraș de valoare îndoielnică, în ciuda lunilor de lupte excepțional de cumplite.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.