VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare, avertizează serviciile de informații europene

Surse din serviciile de informații europene, citate de cotidianul german BILD, sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, în funcție de alegerile prezidențiale din SUA din acest an.

Un avertisment vine și din partea premierului polonez Donald Tusk, care spune că Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc capacitățile industriei de apărare, scrie DIGI24.ro.

Informațiile europene sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, dacă Statele Unite se trezesc „fără un lider” în urma alegerilor prezidențiale din SUA din 2024, a informat tabloidul german Bild, citând surse din serviciile de informații europene, potrivit The Kyiv Independent. Acestea susțin că o potențială lovitură rusă asupra Europei ar putea avea loc în perioada de tranziție prezidențială, în condițiile în care președintele Joe Biden nu va fi reales.

Această perioadă de tranziție se întinde pe trei luni, de la alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024 până la inaugurarea ulterioară în ianuarie 2025.

Potrivit sursei de informații, Rusia ar putea urmări să lanseze un atac asupra Europei în această tranziție, mai ales dacă principalul candidat republican, fostul președinte Donald Trump, va fi reales. Pe parcursul campaniei sale pentru președinție, fostul președinte Donald Trump a criticat în mod repetat nivelul ajutorului pe care administrația președintelui Joe Biden îl oferă Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat anterior că rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA din 2024 poate influența „foarte puternic” cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Grupul de reflecție german DGAP a emis avertismente prealabile națiunilor occidentale, sugerând că Rusia ar putea lansa un atac direct împotriva NATO în „în doar șase până la 10 ani”. În timp ce agenția de securitate națională a Poloniei a avertizat că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni.

Oficialii polonezi au sugerat anterior că Rusia ar putea viza un membru al alianței NATO din Europa de Est, inclusiv țări precum Polonia, Estonia, România și Lituania.

Miercuri, premierul polonez Donald Tusk a declarat că protejarea spațiului aerian și întărirea flancului estic al NATO reprezintă astăzi o „prioritate absolută”. „Vrem să mobilizăm întreaga Uniune Europeană, iar pentru aceasta folosim toate mijloacele diplomatice și de convingere posibile, astfel încât să înțeleagă că fără o creștere radicală a eforturilor de înarmare, vom rămâne cu mult în urmă”, a explicat Donald Tusk.

„Asta va însemna un lucru: Europa se expune la un atac direct al Rusiei în următorii câțiva ani”, a subliniat Tusk, adăugând că nimeni nu se poate îndoi că „în această perspectivă strategică, Europa este ținta agresiunii ruse, iar acest lucru se va întâmpla atunci când superioritatea Rusiei în capacități militare va fi evidentă”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.