VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Rusia a atacat cu rachete orașele Kiev și Harkov

Atacuri ruseşti cu rachete au lovit sâmbătă dimineaţă infrastructura critică din Kiev şi oraşul Harkov, au declarat oficialii, iar guvernatorul altei regiuni a avertizat că ar putea urma un atac masiv cu rachete în următoarele ore, transmite Reuters.

Jurnaliştii Reuters susțin că au auzit o serie de explozii la Kiev înainte ca sirena raidului aerian să sune, ceea ce este foarte neobişnuit.

Oficialii le-au spus locuitorilor să rămână în adăposturi.

„Explozii în raionul Dniprovski. Toate agenţiile se îndreaptă la faţa locului. Staţi în adăposturile voastre!",  a scris primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a lovit infrastructura energetică vitală a Ucrainei cu rachete şi drone încă din octombrie, provocând pene de curent şi întreruperi ale încălzirii centrale şi ale apei curente pe măsură ce ierna s-a apropiat.

„Atac cu rachete asupra infrastructurii critice. Detaliile sunt verificate", a declarat Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui.

Oleg Sinehubov, guvernatorul regional al Harkovului, a declarat că două rachete S-300 au lovit oraşul lângă graniţa cu Rusia, sâmbătă dimineaţa.

Atacurile au lovit infrastructura energetică critică şi instalaţiile industriale din districtul Harkov şi Ciuhuev din regiune, a spus el.

„Unităţile noastre de servicii de urgenţă şi lucrătorii din domeniul energiei lucrează pentru a lichida consecinţele şi a stabiliza situaţia cu sursele de energie”, a spus el.

La Kiev, primarul a spus că resturile unei rachete au căzut într-o zonă nerezidenţială din districtul Holosiivski din vestul Kievului, provocând un incendiu, dar fără să rănească pe cineva.

Infrastructura rezidenţială a fost afectată şi în satul Kopiliv din regiunea Kiev, chiar în afara capitalei.

Ferestrele şi acoperişurile a 18 case private au fost sparte sau deteriorate de explozie, a declarat Oleksi Kuleba, guvernatorul regional.

Guvernatorul regiunii centrale Cerkasi a avertizat că sâmbătă ar putea urma un atac masiv cu rachete, în timp ce guvernatorul din Mikolaiev a declarat că 17 avioane de război ruseşti Tupolev au decolat din bazele lor aeriene.

Dar, după declaraţiile lor, alarma de raid aerian din Kiev şi regiunea înconjurătoare a fost ridicată.

Atacurile de sâmbătă au avut loc în timp ce forţele ucrainene şi ruse se luptau pentru controlul Soledar, un mic oraş minier de sare din estul Ucrainei, care a fost de câteva zile în centrul unui atac necruţător rusesc.

Rusia a declarat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra Soledarului, ceea ce ar fi un succes rar pentru Moscova, după luni de zile de înfrângeri pe câmpul de luptă, dar Kievul a spus că trupele sale încă luptă în oraş.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.