Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar în premieră în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanței comerciale a Rusiei, transmite Reuters.
În jurul orei 7:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni.
Consilierul economic al preşedintelui Vladimir Putin a făcut reproşuri, luni, băncii centrale, în condiţiile în care rubla a ajuns să valoreze mai puţin de un cent faţă de dolarul american, scăderea de 30% de la începutul anului fiind pusă pe seama unei politici monetare relaxate şi dezvăluind, pe de altă parte, discordia tot mai mare dintre autorităţile monetare din Rusia, potrivit sursei citate.
Consilierul economic al lui Putin, Maksim Oreşkin, a declarat într-un articol de opinie publicat de agenţia de ştiri TASS că Kremlinul îşi doreşte o rublă puternică şi se aşteaptă la o normalizare în scurt timp, o intervenţie care ar putea stimula banca centrală să acţioneze înainte de următoarea decizie privind rata dobânzii, programată pentru 15 septembrie.
„Principala sursă a slăbirii rublei şi a accelerării inflaţiei este politica monetară relaxată”, a scris Oreşkin. „Banca centrală are toate instrumentele necesare pentru a normaliza situaţia în viitorul apropiat şi pentru a se asigura că ratele de creditare sunt reduse la niveluri sustenabile. O rublă slabă complică transformarea structurală a economiei şi afectează în mod negativ veniturile reale ale populaţiei”, a declarat consilierul lui Putin. „Este în interesul economiei ruseşti să avem o rublă puternică”, a subliniat el.
Banca centrală a Rusiei, care a majorat dobânzile cu 100 de puncte de bază în iulie, la 8,5%, a pus devalorizarea bruscă a rublei din acest an pe seama reducerii excedentului de cont curent al Rusiei – în scădere cu 85% în ianuarie-iulie faţă de anul precedent.
Luni, banca a declarat că nu vede riscuri pentru stabilitatea financiară din cauza slăbirii rublei şi a sugerat că o majorare a ratei este posibilă în curând.
Rubla a urmat un curs turbulent de la invadarea Ucrainei de către Rusia, prăbuşindu-se până la un minim record de 120 de ruble pentru un dolar, în martie anul trecut, înainte de a-şi reveni la un maxim al ultimilor şapte ani câteva luni mai târziu, susţinută de controalele asupra capitalului şi de creşterea veniturilor din exporturi.
Înainte de război, dolarul se tranzacționa la aproximativ 75 de ruble.