VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România va prelungi interdicția de import pentru cerealele ucrainene pentru încă 30 de zile

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii au anunțat că pregătesc un ordin comun prin care prelungește măsura interzicerii importurilor pentru grânele ucrainene pentru 30 de zile. Anunțul a fost făcut de premierul român luni, după ședința Biroului Politic al Partidului Social Democrat (PSD).

La finalul ședinței de la sediul PSD, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au dat asigurări că pe teritoriul României nu a ajuns un bob de cereale din Ucraina, ca urmare a interzicerii importurilor pentru grânele ucrainene, de către Comisia Europeană.

Premierul României a transmis că a avut deja o discuție cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal în ceea ce privește procedura de licențiere a grânelor din Ucraina și a dat asigurări clare fermierilor români, că de la începutul interdicției și până astăzi România nu a importat cereale din țara vecină.

Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram, dar niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România. (…) Nu că a interzis Ciolacu sau a băgat primul ministru sau guvernul o interdicție la vamă. A fost un gentlemen agreement între mine și primul ministru al Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit gandul.ro.

Marcel Ciolacu a mai spus că în cursul zilei de astăzi, așteaptă draft-ul din partea Ucrainei cu privire la procedura de licențiere a cerealelor din Ucraina.

Totodată, șeful executivului de la București a transmis că prin România tranzitează aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale lunar, din Ucraina.

Premierul a precizat că până în momentul de față 90% din transporturi au fost realizate cu efort de ministerul Transporturilor, pe cale rutieră și că își dorește să mute presiunea pe transportul maritim, folosind gurile Dunărene.

Inclusiv, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a confirmat după ședința PSD că importurile privind cerealele din Ucraina au fost sistate pentru încă 30 de zile:

Dacă în 72 de ore Ucraina nu vine cu acel plan de licențiere, atunci 30 de zile nu va intra niciun bob pe teritoriul României”, a transmis Florin Barbu. Acesta urmează să aibă o întâlnire cu fermierii, programată pentru luni de la ora 18:00, la Ministerul Agriculturii.

Vineri, Comisia Europeană a anunțat că va retrage interdicția pentru grânele ucrainene, asta după ce președintele Volodimir Zelenski implora liderii UE să îi permită exportul de cereale, atât de vital pentru economia țării aflată în război.

Imediat Polonia și Ungaria au anunțat că vor menține în continuare interdicțiile pentru cerealele ucrainene, chiar după decizia Comisiei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.