VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, solicitată să vorbească la ONU despre încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană

Președinta Maia Sandu va efectua o vizită de lucru la New York, pentru a participa la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU. Cu această ocazie, asociația Promo-LEX solicită șefei statului să informeze, în discursul său, comunitatea internațională despre încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană și să solicite ajutor și implicare în vederea îmbunătățirii situației din stânga Nistrului.

Asociația Promo-LEX îndeamnă la o implicare mai activă a comunității internaționale în îmbunătățirea situației din acest teritoriu și consideră că vizita Președintei Sandu la ONU poate fi un pas crucial în această direcție. Prin urmare, reprezentanții asociației se așteaptă ca vizita Doamnei Maia Sandu să fie „nu doar un moment de reprezentare diplomatică, ci și unul de sensibilizare și mobilizare a comunității internaționale în sprijinul Republicii Moldova și al drepturilor cetățenilor săi”

„În lumina evenimentelor recente, care au culminat cu excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei și având în vedere deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, accentuată de invazia rusă în Ucraina, Asociația Promo-LEX subliniază necesitatea unei intervenții urgente din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este imperativ ca aceste autorități să își asume responsabilitatea și să își intensifice eforturile pentru protejarea și susținerea locuitorilor din regiunea transnistreană. Aceasta nu este doar o datorie morală, ci și o obligație juridică și constituțională. În acest context, informarea comunității internaționale despre realitățile din teren și solicitarea unui suport concret și pragmatic devin acțiuni esențiale”, se arată în apelul Promo-LEX.

În fața situației alarmante din regiunea transnistreană, Asociația Promo-LEX face un apel direct către Președinta Republicii Moldova, solicitând o serie de măsuri concrete pentru a aborda și remedia încălcările drepturilor omului din această regiune.

  1. Raportor special al ONU: Este esențial ca Președinta să apeleze la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru numirea unui raportor special. Acesta va avea rolul de a monitoriza și raporta încălcările drepturilor omului din regiunea transnistreană, oferind astfel o perspectivă imparțială și autoritară asupra situației.
  2. Acces garantat pentru organizații: Președinta să solicite sprijinul partenerilor internaționali pentru a asigura că organizațiile naționale și internaționale de monitorizare a drepturilor omului au acces liber și neîngrădit în regiunea transnistreană. Acest acces este crucial pentru a obține o imagine clară a realităților de pe teren.
  3. Mecanism de semnalare: Este vital să se creeze un mecanism transparent și eficient, care să permită locuitorilor regiunii transnistrene să semnaleze încălcările drepturilor omului și să primească suport adecvat în răspuns la aceste semnalări.
  4. Protecție pentru activiști: Activiștii civici și politici din regiunea transnistreană sunt adesea ținta persecuțiilor din cauza opiniilor lor. Președinta trebuie să solicite partenerilor internaționali să contribuie la crearea unui program robust de protecție pentru acești activiști, asigurându-le siguranța și libertatea de exprimare.
  5. Executarea Hotărârilor CtEDO: În lumina încălcărilor drepturilor omului de către Federația Rusă în regiunea transnistreană, Președinta trebuie să reafirme public și ferm necesitatea respectării și executării hotărârilor CtEDO.

Potrivit Promo-LEX, implementarea acestor măsuri vor reprezenta pași concreți în direcția protejării și promovării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

La New York, șefa statului va participa la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU, la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și va avea o serie de întrevederi bilaterale. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.