VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România – a doua cea mai afectată țară de incendiile de pădure din UE, din această vară

România este a doua cea mai afectată țară de incendiile de pădure din UE, din această vară, considerate cele mai grave din ultimii 500 de ani. 20% din suprafața totală arsă la nivel european este în România, scrie Euronews.

Incendiile de vegetație au afectat până acum 700 de mii de hectare de pădure la nivelul UE, potrivit unei raportări a Comisiei Europene, citată de Euronews. Cifrele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS) arată că Spania a fost cea mai puternic afectată până acum, cu peste 283 de mii de hectare arse, urmată de România (150 de mii de hectare), Portugalia (86 de mii), Franța (62 de mii) și Italia (42 de mii).

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, cu cea mai mare suprafață de pădure arsă în această perioadă a anului, de când există date, din 2006”, a declarat pentru Euronews Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor.

Față de o medie de 1.349 de incendii de pădure, înregistrate până la jumătatea lunii august în perioada 2006-2021, anul acesta s-au produs peste 2.300. Schimbările climatice au făcut ca probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație să crească în toată Europa, mai arată Euronews. Anul acesta, ele au fost alimentate de mai multe valuri de căldură și facilitate de o secetă, despre care Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a spus că ar putea fi cea mai gravă din 500 de ani.

Potrivit Comisiei Europene, în ultimele două luni, 29 de avioane și opt elicoptere au fost desfășurate de țările membre prin Mecanismul de protecție civilă al UE, pentru stingerea incendiilor de vegetație. În fața acestei noi realități, Comisia Europeană s-a angajat să finanțeze achiziția de către statele membre a încă 12 noi aeronave de stingere a incendiilor, suplimentar față de cele 12 existente.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.