VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reuniune NATO la Bruxelles. Secretarul general al Alianței propune un ajutor militar pentru Ucraina de 100 mld. de euro

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro, pe cinci ani, care ar conferi alianţei occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului. Se aşteaptă ca propunerea să fie discutată în cadrul reuniunii deazi și mâine a miniştrilor de externe din cadrul NATO, cu scopul de a finaliza la timp un pachet de măsuri pentru Summitul de la Washington al alianței, care va fi organizat în iulie.

În baza acestui plan, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la coaliţia ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein – un pas menit în parte să protejeze împotriva unei posibile reduceri a sprijinului american, în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au precizat diplomaţii citați, transmite libertatea.ro.  

Până în prezent, NATO, ca organizaţie, s-a limitat la ajutoare neletale pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Majoritatea aliaților furnizează însă arme Ucrainei pe bază bilaterală. Dar diplomaţii au precizat că există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO potrivit căreia a venit momentul de a pune ajutorul militar acordat Ucrainei pe o bază mai sustenabilă, pe termen lung, iar alianţa occidentală este cel mai bine plasată pentru a prelua o mare parte din acest rol. De asemenea, unii au spus că ameninţările liderului rus Vladimir Putin, potrivit cărora va considera că diversele măsuri luate de NATO sunt escalatorii, nu au dus, de fapt, la acţiuni de ripostă la adresa statelor membre.

Ca parte a planului, alianța ar urma să creeze o misiune NATO pentru Ucraina, deşi nu este încă clar dacă misiunea va opera în interiorul ţării, au mai spus diplomaţii. Unele ţări au fost prudente chiar şi în privinţa denumirii operaţiunii ca „misiune”.

Propunerea lui Stoltenberg nu a fost totuși comentată la nivel oficial în cadrul NATO. Diplomaţii au avertizat că discuţiile pe marginea propunerii se află într-un stadiu incipient şi nu este clar dacă suma totală de 100 de miliarde de euro va fi acceptată şi nici cum va fi finanţată. Toate deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai alianţei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.