VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova reafirmă necesitatea sporirii eforturilor internaționale de dezarmare nucleară

Securitatea regională s-a deteriorat ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acțiunile militare în apropierea unor obiective nucleare ucrainene, precum centralele de la Cernobîl și Zaparojie, generează îngrijorări profunde asupra securității nucleare și radiologice și pun în pericol viața și securitatea pe continentul european.

Declarația a fost făcută de Ruslan Bolbocean, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul celei de-a 10-a Conferințe de evaluare a implementării Tratatului pentru Neproliferare Nucleară.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la conferința a fost accentuată importanța sporirii eforturilor comunității internaționale pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme. Există necesitatea consolidării tratatelor și acordurilor internaționale în domeniul neproliferării, dezarmării și a controlului armamentului și implementării de către statele-părți la tratat a angajamentelor asumate.

„Obiectivul nostru comun rămâne clar și neschimbat – promovarea unui angajament ferm al tuturor statelor părți la Tratatul pentru Neproliferare Nucleară de a respecta pe deplin obligațiile din tratat, ceea ce ar crea un mediu propice pentru reducerea riscurilor și promovarea securității internaționale”, a menționat secretarul de stat.

De asemenea, au fost punctate acțiunile autorităților de la Chișinău de prevenire a transferului și tranzitării pe teritoriul țării a materialelor, tehnologiilor și componentelor nucleare ce pot fi utilizate pentru producerea armelor de distrugere în masă.

Tratatul pentru Neproliferare Nucleară este un tratat internațional de reper semnat de 191 de state, al cărui obiectiv este prevenirea răspândirii armelor nucleare și a tehnologiei de producere a armelor de distrugere în masă, precum și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare, vizând dezarmarea nucleară și generală și completă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.