VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova primește 63 de milioane de dolari din partea USAID pentru a face față crizelor

Statele Unite ale Americii oferă Republicii Moldova prin intermediul USAID, 63 de milioane de dolari pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor crize. Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova şi Dumitru Budianschi, Ministrul Finanţelor au semnat, miercuri, 17 august, Amendamentele la Acordurile de Asistenţă.

USAID Moldova menționează că aceste fonduri sunt oferite pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european, acum în calitate de stat candidat la aderare, şi drept răspuns la multiplele crize cu care se confruntă Republica Moldova după invazia nejustificată şi brutală a Rusiei în Ucraina.

Majoritatea fondurilor, 46,3 milioane de dolari, vor contribui la creşterea economică durabilă a Republicii Moldova şi vor ajuta economia moldovenească să devină mai rezilientă. Banii vor fi utilizaţi la accelerarea securităţii energetice, implementarea noilor tehnologii şi inovaţii în economie, extinderea reformelor favorabile mediului de afaceri şi comerţ şi reducerea zonelor vulnerabile în faţa corupţiei, îmbunătăţirea rezilienţei şi competitivităţii sectorului agricol.

În acelaşi timp, 16,7 de milioane vor fi destinate programelor de consolidare a democraţiei participative şi guvernanţei: susţinerea instituţiilor mass-media independente, extinderea suportului pentru procesele electorale credibile şi concurenţa politică echitabilă, amplificarea reformelor actuale din sistemul justiţiei, sprijinirea administraţiilor locale în gestionarea fluxului de refugiaţi.

„Invazia brutală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiţionale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru faţă de poporul moldovenesc şi să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv şi de succes. Sperăm că aceste fonduri adiţionale vor contribui la rezilienţa Moldovei şi vor ajuta această ţară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”, a declarat Scott Hocklander.

După acordarea sumei de 63 de milioane de dolari, suma totală a grantului oferit de SUA Republicii Moldova în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 este de 153,2 milioane de dolari.

USAID a oferit asistenţă pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova începând cu anul 1992. În ultimii 30 de ani, totalitatea investiţiilor USAID în dezvoltarea economiei şi democraţiei Republicii Moldova constituie peste 600 de milioane de dolari SUA.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.