VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reprezentanții PAS din CMC au solicitat procurorilor să investigheze creditele de 735 de mil. de lei accesate de primarul Capitalei

Reprezentanții Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliu municipal Chișinău au depus astăzi un denunț la Procuratura generală cu privire la creditele accesate de către Primăria capitalei. Potrivit lor, creditarea a avut loc cu încălcarea legislației, în lipsa deciziilor CMC, transmite IPN. Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, a declarat, într-un briefing de presă, că este vorba despre nou denunț pe „ilegalitățile care se comit zi de zi în cadrul Primăriei municipiului Chișinău”. 

„Astăzi vom depune un denunț în ceea ce ține de creditarea de către Primăria municipiului Chișinău a cetățenilor acestui oraș. Suntem la sfârșitul lunii mai și Primăria încă nu are un buget aprobat pentru anul 2024”, a declarat consilierul.

Potrivit lui, acest proiect a fost ascuns prin sertarele Primăriei, iar la publicarea bugetului provizoriu a fost clar din ce motiv. Și anume, s-a văzut că chișinăuienii trebuie să achite bani enormi pentru creditele luate de către Primărie. 

„Am descoperit că doar în primul an de mandat primarul Ion Ceban a îndatorat acest oraș cu 1,5 miliarde de lei. Este o sumă enormă pentru municipiul Chișinău. Mai mult, după ce am analizat aceste credite, am depistat că peste 700 de milioane au fost luate de către Primăria municipiului Chișinău fără ca să fie însoțite de o decizie a CMC, lucru care nouă ni se pare grav. Este o încălcare abuzivă a legislației în vigoare”, a mai spus Dumitru Ivanov.

Sergiu Stoian, vicepreședinte al fracțiunii PAS, susține că în perioada 2021-2023, Ion Ceban a încheiat cu mai multe bănci comerciale din Moldova acorduri de împrumut în valoare de circa 735 de milioane de lei. Potrivit lui, contractarea oricăror credite de către Primăria Chișinău urma să fie însoțită de o decizie de autorizare a CMC, ceea ce nu s-a realizat.

„În momentul contractării, băncile comerciale au fost induse în eroare, fiindu-le prezentate doar deciziile aferente aprobării bugetului anual corespunzător, care nu pot înlocui o decizie a Consiliului cu privire la avizarea de împrumuturi”, a mai spus consilierul.

Ei au solicitat Procuraturii tragerea la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu pe funcționarii publici din cadrul Primăriei care au admis ilegalități.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.