VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Reprezentanții Gazpromului nu recunosc auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz

Consiliul de Supraveghere al companiei Moldovagaz nu a aprobat raportul de audit al datoriilor istorice ale R. Moldova, care demonstrează inexistența pretinsei datorii în sumă de 709 milioane de dolari pentru gazele consumate de malul drept al Nistrului.

Despre aceasta anunță șeful Moldovagaz Vadim Ceban, care precizează că la data de 2 noiembrie a avut loc o ședință a Consiliului de Supraveghere al S.A Moldovagaz, iar printre subiectele incluse pe ordinea de zi a fost „aprobarea Raportului final al auditului independent al datoriei SA Moldovagaz către PJSC Gazprom și SRL Factoring Finance pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”.

Potrivit rezultatelor votării, o decizie în această problemă nu a fost luată din cauza faptului că din 6 membri ai Consiliului de Supraveghere, patru reprezentând PJSC Gazprom au votat „împotrivă” proiectului de hotărâre propus”, a precizat Ceban.

Potrivit reprezentanților Gazprom, raportul auditului nu corespunde criteriilor stabilite și standardelor internaționale.

„Raportul nu îndeplinește cerințele unui audit independent, pentru că unui din executorii lui are conflict de interese cu Gazprom. Partea moldovenească a fost înștiințată despre acest lucru, însă nu a întreprins nimic. În acest sens, raportul nu poate fi examinat drept un document final adecvat”, susțin reprezentanții Gazprom, citați de deschide.md.

Amintim că în luna septembrie ministrul Energiei a prezentat rezultatele auditului la Moldovagaz privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la 709 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. Drept urmare, Chișinăul i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.