VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Regulamente pentru subvenționarea unor noi categorii de fermieri

Fermierii din Republica Moldova și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații vor avea posibilitate să efectueze investiții mai mari în  modernizarea sectorului agricol. Cel puțin asta își propune Guvernul, care a aprobat un nou regulament pentru alte două forme de subvenționare. 

„Prin implementarea regulamentului, statul va contribui anual la susținerea a cel puțin 7000 de fermieri – beneficiari de subvenții – pentru care se vor aloca circa 50% din mijloacele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. La fel, anual, va fi posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial de peste 5 miliarde lei,  care vor contribui la crearea a circa 2000 locuri noi de muncă, inclusiv sezoniere”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. 

Plafonul anual pentru un solicitant în cadrul formei de subvenționare ”post-investiție” este de maximum 7 milioane de lei. Excepție fac fermierii din sectorul zootehnic, care vor putea accesa până la 10 milioane de lei. Totodată, statul va oferi până la 12 milioane de lei unităților de procesare a laptelui, fondatorii cărora sunt și producători de lapte, și până la 12,5 milioane de lei pentru producătorii de lapte. Pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, subvențiile nu vor depăși valoarea de 15 milioane de lei.

 Pentru a motiva tinerii fermieri, inclusiv femeile ce gestionează întreprinderi agricole, se propune ca subvențiile calculate în condiții generale să fie majorate cu 10% din valoarea subvenției autorizate. Pentru investițiile efectuate în utilaje sau echipamente fabricate în Republica Moldova, proiectul prevede majorarea subvenției cu 20%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.