VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Regres demografic: Anul trecut, în Moldova s-au născut 27 de mii de copii, în scădere cu 8%

În 2022, în Republica Moldova s-au născut 27 de mii de copii, cu 2400 mai puțini decât acum doi ani. Datele statistice arată că vârsta medie a mamelor aflate la prima naștere a fost de 25,3 ani. Totuși, cota este mai ridicată în municipiul Chișinău, acolo unde tinerele decid să nască mai aproape de 30 de ani.

Datele Biroului Național de Statistică arată că ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriei a fost de 81,6% sau 22 de mii de copii, iar fiecare al cincilea bebeluș s-a născut în afara căsătoriei.

Ca și în anii precedenți, cei mai mulți copii s-au născut la sate – aproximativ 16 mii sau 59 la sută. În orașe cifra a fost de 11200.

La nivel de țară, vârsta medie a tinerelor aflate la prima naștere este de 25,3%, în Capitală, însă, această cotă este de 28 de ani, în timp ce cele mai tinere mame la prima naștere sunt în Telenești, Drochia și Cantemir, acolo unde vârsta medie a fost de 22-23 de ani.

Datele arată că peste cinci la sută dintre copiii veniți pe lume în 2022 au fost născuți de adolescente și tinere care au între 15 și 19 ani. De asemenea, aproximativ 3% dintre bebeluși au fost născuți de mame care au între 40 și 44 de ani.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.