VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Regiunea transnistreană ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025

Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea ce ar putea lăsa regiunea transnistreană fără metan. Această situație a fost discutată în cadrul emisiunii „Studio politic” cu Nelly Sambriș, de la Vocea Basarabiei, unde ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat complexitatea problemei și responsabilitățile implicate.

„Și opțiunile astea sunt cunoscute și eu am vorbit inclusiv public despre ele, dar cel mai bine le cunosc specialiștii din domeniu. Și repet, asta este sarcina în primul rând a MoldovaGaz și GazProm, să găsească o soluție, pentru că nu este contractul guvernului, este contractul MoldovaGaz cu GazProm,” a subliniat Parlicov.

GazProm-ul s-a angajat să livreze gaz către Republica Moldova până în 2026. Deși livrările nu vor mai putea fi efectuate prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană la Grebenchi, există soluții tehnice alternative. Una dintre ele implică transportul gazului rusesc prin Turcia și apoi prin conductele transbalcanice către Republica Moldova. Cu toate acestea, rămâne întrebarea cine va suporta costurile de transport.

„Deci, cu certitudine, nu consumatorii de pe malul drept. Ori GazProm-ul, ori consumatorii din stânga Nistrului trebuie să-și asume aceste cheltuieli. Dacă cei de pe malul stâng își asumă aceste costuri, nu văd nicio problemă,” a declarat Parlicov.

Mandatul lui Vadim Ceban ca președinte al Moldovagaz a expirat la sfârșitul lunii iunie, iar Ministerul Energiei a anunțat un concurs pentru numirea celor patru membri desemnați de autoritățile Republicii Moldova în Consiliul de Administrație al Moldovagaz. Parlicov a subliniat că guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea contractului cu GazProm pentru a evita orice riscuri de întrerupere a livrărilor de gaz.

„Dacă vom vedea că există riscuri iminente de a fi sistate livrările, din cauza altor parteneri sau a GazProm-ului, va trebui să intervenim și să ne pregătim pentru scenariul cel mai prost,” a adăugat ministrul.

„În acest scenariu, va trebui să asigurăm livrările pe malul stâng și să discutăm cine va finanța aceste costuri și în ce condiții.”

În concluzie, autoritățile moldovene se pregătesc să gestioneze posibilele perturbări ale aprovizionării cu gaz în urma deciziei Ucrainei de a sista tranzitul gazului rusesc, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului va fi minimizat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.