Regele Charles al III-lea este încoronat azi la Londra. La eveniment, participă și președinta țării noastre, Maia Sandu.
„La invitația autorităților britanice, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa la ceremonia de încoronare a Majestății Sale Regele Charles al III-lea, care va avea loc în data de 6 mai. Tot în această zi, la Londra, șefa statului va avea și o întâlnire cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie”, a anunțat serviciul de presă al Președinției.
Regele Charles s-a pregătit toată viața pentru încoronarea sa
A fost de față când mama lui, Regina Elisabeta a II-a, a fost în centrul acestui ceremonial străvechi și plin de simboluri. Acum a venit rândul lui. Este ultima etapă a tranziției de la un monarh la altul. Azi, Charles al III-lea, omul care a așteptat o viață întreagă să devină rege, este încoronat în imensa Westminster Abbey din inima Londrei.
Acum, la 74 de ani, Charles este cel mai bătrân rege care-și asumă tronul. Din ce spun experții, monarhul se schimbă în momentul încoronării, deoarece se formează legătura cu Divinitatea. Regele Charles a mai intrat în Westminster Abbey de mai multe ori. Dar nu a mai avut și nici nu va mai avea un moment atât de important. Cu fiecare pas, va simți greutatea istoriei pe umeri și ochii întregii lumi care sunt ațintiți către el. Regele Charles va intra în Westminster Abbey și va avea în fața ochilor splendoarea și măreția gotică a lăcașului de cult, cu ale sale coloane înalte și vitralii colorate.
Aceeași imagine pe care au văzut-o în momentul încoronării toți regii englezi și britanici din ultimii 700 de ani, de când există actuala clădire. Regele va face câteva sute de pași până în capătul celălalt al abației, acolo unde îl așteaptă tronul și coroana. Va trece prin Westminster Abbey, va păși prin jubeul aurit – considerat o capodoperă a artei engleze – și se va afla în strană, de unde corul va cânta imnuri religioase.
Charles va călca pe podeaua din mozaic medieval, care va fi descoperită special pentru acest moment
Pentru încoronarea precedentă și probabil și pentru celelalte, mozaicul era atât de deteriorat, încât nu a putut fi folosit. A fost protejat de covoare. Așa că, pentru prima oară în istoria cunoscută, mozaicul va fi văzut la încoronare. Acest drum încărcat de emoție și istorie se va termina în fața Marelui Altar. Aici se află tronul folosit la fiecare încoronare din ultimele șapte secole, care are inclusă Piatra Destinului, un simbol străvechi despre care se spune că ar data din vremuri biblice.
Tronul poartă semnele trecerii secolelor, dar încă este folosit în scopul său original. Totodată, o alegorie pentru monarhia britanică, în general. Regele Charles se va așeza pe acest tron, iar prelații vor începe să îi înmâneze însemnele puterii regale. Punctul culminant este încoronarea propriu-zisă.
Coroana Sfântului Edward este cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei. Este momentul final, punctul culminant al ceremoniei. Monarhul va vedea coroana de Aur a Sfântului Edward în mâinile arhiepiscopului de Canterbury. Apoi îi va simți greutatea, în momentul în care acesta i-o va așeza pe cap. Toți cei din sală își vor întoarce privirile către altarul marelui lăcaș de cult și spre Rege și vor striga „God Save The King”.
Monarhul, îmbrăcat în toate simbolurile puterii și cu coroana pe cap, este prezentat întregii congregații, celor din abație și de pe tot globul, ca monarh. Încoronarea este momentul în care se face legătura între monarh și Dumnezeu. Un moment pentru care Regele Charles s-a pregătit de când era copil. Un moment la care a fost martor în copilărie. Avea patru ani când a fost prezent în Westminster Abbey la încoronarea mamei sale. Partea centrală a Westminster Abbey, unde are loc ceremonia, este numită „teatrul încoronării” – Zona a fost gândită pentru asemenea momente de mare însemnătate. Dar, totodată, încoronarea este și un spectacol pentru public, menit să arate istoria de 1000 de ani a monarhiei britanice și continuitatea acestei instituții, notează digi24.ro.
Ceremonia de încoronare va dura aproximativ două ore
În Westminster Abbe, 2.200 de invitaţi vor umple băncile. Este o audienţă semnificativ redusă faţă de cei 8.000 de invitaţi care au participat la încoronarea reginei Elisabeta în 1953, dar familia regală încearcă să dea momentului o dimensiune mai discretă, potrivită cu timpurile.
Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite. Ce presupune operaţiunea „Golden Orb” de la încoronarea lui Charles al III-lea Poliția londoneză este în fața unei noi provocări în materie de securitate.
La opt luni de la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, o operaţiune de securitate de amploare este din nou pusă în aplicare în Marea Britanie pentru a ca încoronarea regelui Charles al III-lea să se desfășoare în bune condiții, sâmbătă.
Încoronarea lui Charles al III-lea sâmbătă, la Londra, va implica o operaţiune de securitate majoră. În total, peste 29.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitala britanică. Recunoaşterea facială va fi folosită şi pentru a detecta prezenţa „persoanelor căutate pentru infracţiuni sau cu mandat de arestare”, scrie AFP.