VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reforma justiției: Comisia vetting începe audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și a candidaților la funcția de judecător al CSJ

Astăzi Comisia vetting începe audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților la funcția de judecător al CSJ.

În acest context, Ministerul Justiției prezintă și un rezumat al etapelor mecanismului de evaluare extraordinară: ce s-a făcut, unde suntem și ce urmează:

1. Comisia nr.1 (Comisia pre-vetting) și-a început activitatea în luna aprilie 2022. Aceasta a evaluat toți candidații la funcția de membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care au depus dosarele până la data de 1 septembrie 2023. Acum, au loc audierile repetate ale candidaților care au picat evaluarea și au contestat decizile Comisiei pre-vetting la CSJ, iar Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile acestora. După reevaluarea candidaților, Comisia pre-vetting își va încheia mandatul.

2. Comisia nr.2 a fost creată în luna iunie a acestui an. Până acum, au fost colectate informațiile despre judecătorii CSJ și candidații pentru funcția de judecător al CSJ. Astăzi, 27 noiembrie, Comisia vetting a demarat audieri publice cu judecătorii CSJ și candidații, care au depus toate actele necesare.

Ulterior, Comisia nr.2 va evalua:
– candidații la funcția de membru al CSM, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023;
– membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor și ai Colegiului disciplinar din cadrul CSM;
– judecătorii din funcții-cheie (președinții și vicepreședinții de instanțe);
– judecătorii Curților de Apel.

3. Comisia nr.3 va evalua:
– candidații la funcția de membru al CSP, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023;
– procurorii din funcții-cheie din cadrul Procuraturii Generale;
– procurorii din cadrul procuraturilor specializate (Procuratura Anticorupție și PCCOCS);
– procurorii-șefi ai procuraturilor teritoriale și adjuncții acestora;
– membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și ai Colegiului de disciplină și etică din cadrul CSP.

4. Judecătorii și procurorii, care nu vor trece prin exercițiul de pre-vetting/vetting, vor fi evaluați de către Colegiile pentru selecția și evaluarea judecătorilor și procurorilor din cadrul CSM și CSP, după formarea acestora.

Se preconizează ca Comisiile nr.2 și nr.3 să încheie evaluările subiecților menționați mai sus până la sfârșitul anului 2025.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.