VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Reforma Curții Supreme de Justiție, votată de Parlament în prima lectură

Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în prima lectură. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați.

Potrivit unui comunicat remis presei, documentul prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție.

De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ.

Astfel, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează reducerea numărului de judecători CSJ.

Autorii mai propun modificarea componenței Curții Supreme de Justiție prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Prin acest proiect de lege se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

Documentul urmează a fi examinat în a doua lectură în plenul Parlamentului. 

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.