Curtea Constituțională dă undă verde organizării referendumului privind integrarea europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențială, această practică fiind una uzuală în statele europene. Anunțul Înaltei Curți vine după ce magistrații au calificat drept nefondată și au declarat inadmisibilă sesizarea depusă de un grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au cerut interzicerea organizării plebiscitului în aceeași zi cu un alt scrutin.
„În jurisprudența sa, Curtea a notat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene, existând numeroase exemple relevante (…). De asemenea, Curtea a menționat că rațiunea organizării în aceeași zi a alegerilor parlamentare și a referendumului ar putea fi determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor, iar organizarea unui referendum concomitent cu alegerile poate să conducă la creșterea numărului de participanți la ambele scrutine. Prin urmare, având în vedere această jurisprudență, Curtea a respins argumentul autorilor sesizării care au afirmat existența unei ingerințe în articolul 38 din Constituție. (…) Mai mult, Curtea a subliniat că Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția la 17-18 iunie 2022, nu exclude posibilitatea desfășurării alegerilor și a referendumului la aceeași dată. Totuși, liniile directoare recomandă să nu se organizeze alegeri și referendumuri în aceeași zi, dacă referendumul vizează instituția care urmează a fi aleasă”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.
Sesizarea a fost depusă de deputații BCS, Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea și Diana Caraman. Aceștia au susținut că textul „decât dacă se desfășoară în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale” din Codul electoral vine în contradicție cu teza întâi din același alineat, care stabilește că referendumul republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor parlamentare sau prezidențiale.