În anul 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%. Despre aceasta anunță Biroul Politici de Reintegrare, care subliniază că cifra reprezintă un record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, fiind marcată de o creștere cu peste 20,58% în raport cu anul 2019, când procentul de export era doar 49,9%.
„Tot în anul 2023, constatăm o avansare a relațiilor comerciale de import cu UE, aceasta reflectând indicatorul de 55,99%, sau o creștere cu aproape 24,19% în raport cu anul 2018, când procentul importurilor era de 31,8%”, subliniază sursa citată.
Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, etc.
„Războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului. Astfel, realitățile economice de pe teren denotă un tablou obiectiv și se desfășoară în cursul lor firesc, indiferent de tentativele unor actori politici regionali de a prezenta procesele în alte culori și dinamici”, mai notează Biroul Politici de Reintegrare.