VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recomandările IGSU în contextul Codului Portocaliu de caniculă: Cetățenii, îndemnați să evite expunerea îndelungată la razele solare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări, după ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 10-16 iulie cod portocaliu de caniculă.

Astfel, IGSU îndeamnă cetățenii să evite expunerea îndelungată la razele solare, în special în orele amiezii. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace.

Pentru evitarea șocului termic și deshidratării organismului, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii. Maturii sunt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare.

În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului.

IGSU avertizează repetat cetățenii, că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri.

Totodată, în vederea evitării șocului termic după expunerea îndelungată la razele solare, intrarea bruscă în apă este interzisă.

Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru reglarea treapta a temperaturii corpului.

Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.

În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.